17.01.2012, 18:09
Witam,
Roślinka na pierwszym planie to plastik
ta długa cienka i wysoka to bodajże jakaś rotala, ale nie jestem pewny.
Co do oświetlenia, to najlepiej przerobić pokrywę, tzn pozbyć się tej żarówki i gniazda na nią, a na jej miejsce wstawić najlepiej dwa moduły Aquaela po 8W każdy, co da nam 0,48W/L ( czyli całkiem sporo ). Rośliny będą wtedy rosły o niebo lepiej.
Co do nawozów to najlepiej:
-Kulki gliniano torfowe - na Allegro są chyba za 8zł z wysyłką, jak na te akwarium paczka ( 30 sztuk) starczy na miesiąc, może dwa.
-Makro i Mikro - cena ta sama jak za kulki, a starczy Ci na hohoo
-Bimbrownia, nie do picia, tylko do produkcji dwutlenku węgla, szczegółów dowiesz się na tym forum
----------------------
Obsada:
Nie widzę innych możliwości jak:
1x Bojownik + jakieś ślimaczki
10x Krewetka RC/FR/CR/Babaulti/ Amano + ślimaczki
Proponuję te drugie wyjściem, bo na własnym przykładzie wiem, że jak wpadniesz w akwarystyczny nałóg, to będzie u Ciebie stało akwarium dużo większe niż masz teraz
-------------------
Grzałka będzie potrzebna, temperatura powinna wynosić ok 25 stopni.
-------------------
Jak zbiornik ma cieszyć oko, to najlepiej dokupić oświetlenie, tak jak pisałem wyżej, pozbyć się wszystkich sztucznych rzeczy z akwa, poczytać na forum trochę i np na pierwszy plan zasadzić Glosię, korzeń obsadzić mchem, dać białe, czarne lub niebieskie tło i czekać aż się zbiornik rozwinie
Pozdrawiam, Paweł
Roślinka na pierwszym planie to plastik

ta długa cienka i wysoka to bodajże jakaś rotala, ale nie jestem pewny.
Co do oświetlenia, to najlepiej przerobić pokrywę, tzn pozbyć się tej żarówki i gniazda na nią, a na jej miejsce wstawić najlepiej dwa moduły Aquaela po 8W każdy, co da nam 0,48W/L ( czyli całkiem sporo ). Rośliny będą wtedy rosły o niebo lepiej.
Co do nawozów to najlepiej:
-Kulki gliniano torfowe - na Allegro są chyba za 8zł z wysyłką, jak na te akwarium paczka ( 30 sztuk) starczy na miesiąc, może dwa.
-Makro i Mikro - cena ta sama jak za kulki, a starczy Ci na hohoo

-Bimbrownia, nie do picia, tylko do produkcji dwutlenku węgla, szczegółów dowiesz się na tym forum

----------------------
Obsada:
Nie widzę innych możliwości jak:
1x Bojownik + jakieś ślimaczki
10x Krewetka RC/FR/CR/Babaulti/ Amano + ślimaczki
Proponuję te drugie wyjściem, bo na własnym przykładzie wiem, że jak wpadniesz w akwarystyczny nałóg, to będzie u Ciebie stało akwarium dużo większe niż masz teraz

-------------------
Grzałka będzie potrzebna, temperatura powinna wynosić ok 25 stopni.
-------------------
Jak zbiornik ma cieszyć oko, to najlepiej dokupić oświetlenie, tak jak pisałem wyżej, pozbyć się wszystkich sztucznych rzeczy z akwa, poczytać na forum trochę i np na pierwszy plan zasadzić Glosię, korzeń obsadzić mchem, dać białe, czarne lub niebieskie tło i czekać aż się zbiornik rozwinie

Pozdrawiam, Paweł
Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)
http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554
Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462