• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Białe oczy u bystrzyków kolumbijskich i neonów innesa.

Dzień dobrySmile
Mam mały problem. Moje bystrzyki (wszystkie trzy - wiem, że za mało i dwie ławice ale są na wylocie) i neonki (część) mają zamglone oczy.
Jedyne zmiany, jakie zaszły w akwarium od bardzo długiego czasu to bojek, który mieszkał sobie w 25l. ale postanowiłem zlikwidować tymczasowo te m1 bo jestem w trakcie robienia pokrywy, oświetlenia, tła strukturalnego. Ale on na bank nie jest powodem.
Na bank nie jest to pleśniawka bo u bystrzyków zauważyłem te objawy już dawno i myślałem, że to po prostu mechaniczne uszkodzenia bo one są bardzo energiczne i potrafią czasami ganiać się po całym akwarium i często w coś mogą uderzyć. Nie jest to jakieś zamglenie jak przy pleśniawce, że nie widać oka, ale jednak jest.
Ospy też nie podejrzewam, bo to nie trwało by aż tyle bez powstania grudek na płetwach i łuskach.
Praktycznie zostaje ichtiofonoza, choroba aksamitna lub pasożyty które też wykluczam (ale pewny nie jestem).
Choroba neonowa też odpada chociaż interesujące jest to, że z resztą obsady nic się nie dzieje.
Podejrzewam bimbrownię, bo przed jej ponownym uruchomieniem problemu nie było (no poza jednym bystrzykiem co też wyklucza ją jako powód). Ale jej na noc nie odłączam więc nie ma problemu z dużymi skokami Ph.
Badałem wodę testami paskowymi i wyszło mi:
NO3 20
NO2 0
GK 15-16
KH 13-14 ( i tu mam wątpliwości czy nie za duże w stosunku do GK)
PH 6.8
Dzisiaj zbadam kropelkowymi w sklepie przed odbiorem kakadu ale na sugestie czekam już.
Akwarium 126l 80x35x45h. Oświetlenie 3x18W z odblaskami własnej roboty + oświetlenie diodowe koloru żółtego do podświetlenia tła z kory dębu za akwarium (włączane sporadycznie). Filtr wewnętrzny turbinowy AQUAEL TYP FAT- 3 450 l/h. z tuningowaną, ogromną gąbką (daje radę). Grzałka 100W - AQUAEL - COMFORTZONE. Bimbrownia dla roślinek, nawożenie AQUA ART GAINER CLASSIC przy podmianie wody (odstanej min. 24h) - około 22 l. na tydzień. Podłoże z ziemi ogrodowej 5l. wymieszanej z Filtus Floran 4l. + węgiel aktywny 0,5l. + drobny keramzyt 2l. Na to żwir kwarcowy. Korzeń, kokos. Aktualnie dodaję K2SO4, nawóz z AquaArtu 10 ml na tydzień, czasami makro, w podłożu kulki g-t przy bocznych szybach dla strzałki, gdzie nie ma ziemi.
Temperatura 24-25'C.
Zwierzęta:
- parka gurami mozaikowych
- 6 kiryski pstre
- 4 bystrzyków kolumbijskich
- 16 neonków Innesa
- xxx zatoczków
- xxx świderków
Pokarm:
- Tropical Ichtio-Vit
- Tropical Bio-Vit płatki rośline
- Tetra Wafer Mix dla kirysków
- Tetra Min
- mrożone skorupiaki z czosnkiem (raz na tydzień)
- mrożona rozwielitka+wodzień (raz na tydzień)
Rośliny:
- Rogatek
- Anubias Nana
- Kryptoporyny wendtii brown
- Kryptoporyna aponogetifolia
- Rotala indyjska
- Rotala okrągłolistna
- Heteranthera zosterifolia
- Bakopa drobnolistna
- Bakopa karolińska
- Duży Heniek
- Mały Heniek
- Strzałka skrzydlasta
- Lileopsis Brazylijski
- Wgłębka wodna
- Mech jawajski
- Mech Willow Moss
- Gwiazda wodna
- Moczarka argentyńska
- Nadwódka wąskolistna
- Marsilea hirsuta
- Ludwigia płożąca
- Mikrantemum okrągłolistne
- Mech Fissidens fontanus
- Eleocharis Acicularis
- Stringy Moss
- Limnophilia sessifloria
- kilku nie znam nazwSmile

Nie zawracał bym Wam głowy, ale dzisiaj przyjeżdża do mnie haremik kakadu (1+2) i nie wiem co robić.
Najwyżej zrobię dzisiaj z pustej 25 akwarium kwarantalne i tak wylądują kakadu do wyjaśnienia przyczyn.

Wiadomości w tym temacie
Białe oczy u bystrzyków kolumbijskich i neonów innesa. - przez wisnia0384 - 05.05.2011, 09:17
RE: Białe oczy u bystrzyków kolumbijskich i neonów innesa. - przez wisnia0384 - 06.05.2011, 13:36
New Workspace Management And Moving Solutions Tips - przez FrankJScott - 12.08.2025, 14:04
Best Bathroom Renovation Website - przez FrankJScott - 15.04.2026, 16:07

Skocz do: