26.04.2011, 19:51
Witam. A wiec moje skalary po raz drugi złożyły ikrę . Ikra została przełożona do 30L akwarium (wiem, że za małe, ale potem coś wykombinuje) gdzie już przebywa niecałe 24 godziny. Parę jajeczek niestety już spleśniało (około 10 od wczoraj wieczorem). Niezapłodnioną ikrę usuwam ze zbiornika igłą a potem z dna czyszczę wężykiem. W związku z tym, że to mój 'pierwszy raz', i nigdy tego wcześniej nie robiłem mam parę pytań. Otóż:
Co ile w akwarium z ikra podmieniać wodę? I na jaką? Z akwarium ogólnego czy czysta z kranu?
Czy ikra ma jakieś szanse na przeżycie jeżeli nie stosuje preparatu przeciw plenienia ikry?
Jaka powinna być temperatura w akwarium z ikra (teraz mam 28*C)?
Jak długo powinienem oświetlać zbiornik?
I ostatnie pytanie. Jak mocno powinien być ustawiony filtr? Ponieważ ja mam tak ustawiony, że bąbelki ruszają całym liściem, i obawiam się, że jak ikra zacznie dojrzewać i będzie zaczynała pływać to może zostać wciągnięta albo zabita przez zbyt mocny ruch wody.
Dorzucam fotki z ikrą.
Pozdrawiam.
Co ile w akwarium z ikra podmieniać wodę? I na jaką? Z akwarium ogólnego czy czysta z kranu?
Czy ikra ma jakieś szanse na przeżycie jeżeli nie stosuje preparatu przeciw plenienia ikry?
Jaka powinna być temperatura w akwarium z ikra (teraz mam 28*C)?
Jak długo powinienem oświetlać zbiornik?
I ostatnie pytanie. Jak mocno powinien być ustawiony filtr? Ponieważ ja mam tak ustawiony, że bąbelki ruszają całym liściem, i obawiam się, że jak ikra zacznie dojrzewać i będzie zaczynała pływać to może zostać wciągnięta albo zabita przez zbyt mocny ruch wody.
Dorzucam fotki z ikrą.
Pozdrawiam.
If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change