23.03.2011, 19:19
Witam 
Ostatnio w zbiorniku zaszły małe, techniczne zmiany, o których chciałbym poinformować. Mianowicie:
- Zważywszy na wiecznie przeciągający się (z powodu braku forsy i innych wydatków) zakup drugiej lampy EconoLight, postanowiłem dołożyć 12W żarówkę energooszczędną. Aktualnie oświetlenie akwarium wynosi 0.72 watt na litr wody.
- Z powodu zagazowywania krewetek, postanowiłem odłączyć bimbrownię i zacząć podawać dwutlenek węgla w płynie. Dozuję po 0.5ml dziennie.
O florze: po dołożeniu żarówki energooszczędnej Duży Heniek natychmiast wyskoczył do góry. Starsze liście przestały też ciemnieć, dawniej miałem z tym problemy. Mam nadzieję że tak już zostanie
Zakup nowych roślin non-stop przekładam, zawsze są jakieś inne potrzeby. Umbrosum jak na razie odpuściłem, chciałbym dokupić Parvuli i wyłożyć nią przód akwarium, dosłowanie przed samą szybą. Jest tam pustka i dziwnie to wygląda. Druga sprawa to to, że Parvula wolno rozrasta mi się na boki.
O faunie: aktualnie akwarium zamieszkuje 11 krewetek. W większości są to krzyżówki Red Cherry z Sakurami. Nabyłem je przedwczoraj, Krewetki są przepięknie wybarwione, robią na mnie wrażenie. Mimo wady wzroku, widzę ich soczysty kolor z drugiego końca pokoju
Większych problemów ze zbiornikiem jak na razie nie mam (odpukać). Jedynie szyby przecieram 2x w tygodniu bo szybko zachodzą glonami.

Edit: Zapomniałem powiedzieć o pladze Zatoczków
Wyciągam z akwa mechanicznie ile się da...

Ostatnio w zbiorniku zaszły małe, techniczne zmiany, o których chciałbym poinformować. Mianowicie:
- Zważywszy na wiecznie przeciągający się (z powodu braku forsy i innych wydatków) zakup drugiej lampy EconoLight, postanowiłem dołożyć 12W żarówkę energooszczędną. Aktualnie oświetlenie akwarium wynosi 0.72 watt na litr wody.
- Z powodu zagazowywania krewetek, postanowiłem odłączyć bimbrownię i zacząć podawać dwutlenek węgla w płynie. Dozuję po 0.5ml dziennie.
O florze: po dołożeniu żarówki energooszczędnej Duży Heniek natychmiast wyskoczył do góry. Starsze liście przestały też ciemnieć, dawniej miałem z tym problemy. Mam nadzieję że tak już zostanie
Zakup nowych roślin non-stop przekładam, zawsze są jakieś inne potrzeby. Umbrosum jak na razie odpuściłem, chciałbym dokupić Parvuli i wyłożyć nią przód akwarium, dosłowanie przed samą szybą. Jest tam pustka i dziwnie to wygląda. Druga sprawa to to, że Parvula wolno rozrasta mi się na boki.O faunie: aktualnie akwarium zamieszkuje 11 krewetek. W większości są to krzyżówki Red Cherry z Sakurami. Nabyłem je przedwczoraj, Krewetki są przepięknie wybarwione, robią na mnie wrażenie. Mimo wady wzroku, widzę ich soczysty kolor z drugiego końca pokoju
Większych problemów ze zbiornikiem jak na razie nie mam (odpukać). Jedynie szyby przecieram 2x w tygodniu bo szybko zachodzą glonami.
Edit: Zapomniałem powiedzieć o pladze Zatoczków
Wyciągam z akwa mechanicznie ile się da...