18.03.2011, 10:18
(17.03.2011, 22:40)Kaczman napisał(a): Mi za pierwszym razem tez zbielala, przez sluchanie porad z forum. Nie wiem jaki sens ma zbieranie bialych jajeczek?
Rozumiem, ze plesnieja - ale jesli jest to kilka sztuk i dodano plyn antybakteryjny i przeciwgrzybiczny - nie powinny zainfekowac nawet sasiednich jajeczek - i jeszcze jedno - wiem, ze dojrzala, dobrze filtrowana woda jest dla ryb najlepsza, ale czy czasem swieza woda o wlasciwych parametrach nie pozwala nam uniknac ekspozycji jajek na bakterie i grzyby, ktore moga miec dla niej zgubny skutek. Nie wszystko bowiem co jest do tolerowania przez dorosle osobniki jest tez znosne dla jajeczek.
Ja dolewalem tylko swiezej wody, kilkunastu bialych (niezaplodnionych) jajek nie zbieralem - i z wszystkich jajeczek wykluly sie maluchy - kluczowa wydaje mi sie temperatura wody, jej jakosc i filtracja - wybieranie jajeczek moze przyniesc wiecej szkody, niz pozytku.
I całkiem ładnie ... a co do wybierania spleśniałej ikry, jeżeli tego nie robiłem to ikra wtedy najczęściej pleśniała prawie w całości. Jeżeli się opracuje metodę to usuwanie takiej ikry jest banalnie proste. Natomiast co do podmian wody to trudno coś powiedzieć po jednorazowym doświadczeniu, to czy taka metoda jest lepsza czy inna można mówić jak się przeprowadzi więcej powtórzeń ... ja zawsze podmieniałem na wodę tylko z RO+10% kranówki