21.08.2010, 23:24
Cytat:Odbłyśniki w żadnym wypadku nie dają światła. One tylko zmniejszają jego straty. Czyli tak na prawdę posiadasz światła mniej niż 0,5 w/l. To jest dobre światło, jednak nie dla wszystkich twoich roślin. Rzucając okiem na nie na pewno mały heniek odpada przy obecnym świetle.Krzychu777
Hmm..to na razie wezmę się za jakieś doświetlanie, a w przyszłości pomyślę o czymś jeszcze dodatkowym. Na szczęście pomaga mi właściciel mieszkania, który wie jak przebudować pokrywę, tzn. się stara

Cytat:Jest floran i floran start. Są one często mylone ze sobą. Jeśli posiadasz zwykły floran to dla roślin będzie ono bez różnicy.Upewniłam się przed chwilą- tak mam floran start
.Cytat:Akwarium roślinne nie może posiadać filtra pod żwirowego.I fajnie, że nie jest mi potrzebny filtr podżwirowy

Cytat:Przemyśl jeszcze ten schemat, bo nie jest zbyt dobry - ludwiga repens za wysoka na pierwszy plan, a "duży heniek" jest rośliną I/II planu, nie będzie się dobrze prezentował z tyłu, w dodatku przysłonięty dużym echinodorusem (osobiście bym zrezygnowała z "amazonki" w tym zbiorniku).Maja..kurcze tę żabienicę już mam i muszę ją gdzieś umieścić..a jeśli chodzi o ludwigę..chciałam minimalnie zasłonić wejście do łupiny kokosu (osobiście kokosy mi się nie podobają w akwarium, ale uznałam, że może się przydać) a Ludwiga ma taki fajny kolor
?bo gdybym ją zamieniła z dużym Heńkiem, to kolorystycznie wyszłoby, że rośliny czerwone mam na środku :/. Heteranterę chciałabym ukryć lekko za korzeniem, bo słyszałam że od dołu ma brzydkie liście po pewnym czasie a limnofilia tak ślicznie komponuje się z boku..muszę to jeszcze przemyśleć?
. Mam czas do wtorku 
Dziękuję za wszystkie porady!