25.04.2010, 10:00
Witam. Masowo kiryski spiżowe zaczęły składać mi ikrę. Z ikrą nic nie robię, zostawiam tak jak jest - poprzyklejaną na szybach i liściach roślin. Jakiś tydzień temu też miałem ikrę ostatnio zniknęła, a moim oczom co jakiś czas ukaże się mały kirysek - prawdopodobnie wykluł się tylko jeden. No chyba,że widuję za każdym razem innego, a ciężko jest go znaleźć, bo akwarium jest bardzo zarośnięte. I teraz pytanie. Kirysek ma długość ok 5mm i widać jak sam już szuka pożywienia. Czy muszę go karmić jakoś specjalnie? Czy są duże szanse, że przeżyje jeśli będę go traktował tak jak inne ryby? Inne pytania: Czy zaciemnienie akwarium wpływa na wylęg młodych? Jeśli zaciemnie akwarium na kilka dni, to mam większe szanse na wylęg bez odławiania ikry? Przy kiryskach pstrych odłowiłem i niestety speśniała, więc teraz nie chcę ingerować w ikrę. A ten mały nawet nie wiem kiedy się wykluł, bo zauważyłem go w momencie jak pierwszy raz widziałem ikrę na liściu. Więc może lepiej pozostawić sprawę naturze. Pojawił się tylko jeden problem. Ikra przyklejona jest do szyb na wysokości ok 5-6cm od powierzchni wody, a co za tym idzie - będą problemy z podmianą wody. Jakieś zalecenia? Dzięki.