08.04.2010, 18:01
Samice Gupików które posiadam, 5 szt systematycznie co miesiąc rodzą. Każda z samic ma wybarwiony ogonek w inny wzorek: pręgi, paski, kropki. Kolory ogonków mają odcienie błękitu, żółte, przeźroczyste, ubarwienie grzbietów szaro oliwkowe przeźroczyste, jedne jaśniejsze inne bardziej ciemniejsze. Narybek po wykoceniu też jest albo przezroczysty lub prawie czarny, zależy od której samicy.Dopiero wprawne oko po trzech tygodniach rozróżni samce od samic. Ilość płci zależy od warunków i temperatury w akwarium. Podobno im zimniej tym więcej samców, (temp.20-24stopni). ja ułatwiam poród poprzez podniesienie temperatury 28-30 stopni,sypią się z pod ogona jak kulki. Narybek służy mi jako pokarm dla innych ryb, zawsze był kłopot co zrobić z taką masą rybek. Co jakiś czas wymieniam samców w celu odnowienia populacji lub samice, nie ma więc kazirodztwa w akwarium.
Gupiki bardzo łatwo i często się rozmnażają, wystarczy dać im spokój i jak najmniej ingerować a wszystko przyjdzie w swoim czasie. Myślę że udzieliłem odpowiedzi na kilka ostatnich postów i będą one przydatne komuś.
Gupiki bardzo łatwo i często się rozmnażają, wystarczy dać im spokój i jak najmniej ingerować a wszystko przyjdzie w swoim czasie. Myślę że udzieliłem odpowiedzi na kilka ostatnich postów i będą one przydatne komuś.