04.04.2010, 15:30
kivi napisał(a):Majster - Skała może być bardzo rózna, kg jednej może miec podobną objętość jak 3kg innej. Dodatkowo jest to kwestia upodobań, ja pomimo tego, że skały mam sporo lubię akwaria gdzie nie ma jej zbyt wele. Myslę, ze na początek możesz kupić 25-30kg potem ewentualmnie dołozyć.kivi dziękuję za odpowiedz,
Neonka - myślę, ze nazywanie mnie "specem" to lekkie naduzycie ;-). Generalnie panuje opinia, że akwarium morskie powinno mieć szerokość większą lub równą wysokości, dlatego proponuję zwiększyć akwa do 130x40xh40 albo nawet 130x45xh40. Dzięki temu będziecie mogli bardziej przestrzennie ułozyć skałę, wygospodarować płaskie "półki" pod koralowce itp.
pozdrawiam
kurcze cieszę sie że trafiłam na to forum i Twój temat bo opisałeś wszystko rewelacyjnie i naprawdę można urządzić akwarium morskie nie tak ogromnym kosztem jak czytałam na innych forach.
Tak szczerze to byłam przerażona po lekturze a tu kurcze okazało się że wcale nie jest to takie trudne(wcześniej hodowaliśmy paletki i przyznam szczerze że zanim się na nie zdecydowaliśmy to też była to dla mnie czarna magia,
pózniej się okazało że to wcale nie jest trudne i nawet doczekaliśmy się parę razy maluszków.)
Więc jeszcze raz dziękuję za rozjaśnienie tematu,
a teraz czas zacząć działać ale z doświadczenia wiem że wszytko trzeba przemyśleć dokładnie i z niczym się nie spieszyć.
Więc staneło na akwarium 160 litrów o wymiarach 100x40x40
ponieważ po wywaleniu 375l. i regału na którym stał i po małej modernizacji pokoju większe się nie zmieści ;( ale mam nadzieje że takie na początek będzie w sam raz.
Akwarium zamówione więc pewnie już niebawem będzie,
następnie będziemy zamawiac skałę i niech się moczy,
mam tylko pytanko ile kg do tej pojemności zbiornika? aby było tak w sam raz?
Mam jeszcze pytanie odnośnie oświetlenia,
czy oświetlenie ledowe wystarczy? znalazłam gotową lampę na allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/item982856327_lamp...ml#gallery