29.03.2010, 20:49
marccello napisał(a):a takie małe pytanko mi się nasuwa - czy wśród księżniczek występuje zjawisko zjadania narybku? czasami mam wrażenie że jest mniej młodych. co prawda szybko pływają i się chowają ale.....
Rodzice nie podjadają młodych. Można by podejrzewać osobnika trzeciego, ale są pewnie z tej samej rodziny więc to mało prawdopodobne, sam zresztą z twoich obserwacji wynika, że pomaga opiekować się młodymi.
Jeżeli chodzi o odchów narybku to wiadomo, że nie wszystkie dożyją dorosłości i część padnie. Chociaż przeżywalność młodych u Księżniczek z ogromnych miotów jest i tak duża. Kolejna, rzecz że twoje Księżniczki są jeszcze młode, a to ich pierwsze mioty więc naturanie będą mniejsze.
Czym są karmione małe? Ja osobiście testuję u siebie o kilku miesięcy Premium Plankton XXS http://www.naturefood.com.pl/22.php (który poleciła mi Marta z Tropheus-a - Dzięki
) Powiem szczerze,że moje wrażenie z jego działania na pozytywny i szybki wzrost narybku jest bardzo pozytywny. Druga sprawa, że z drugiego miotu Alto od kiedy zacząłem stosować ten pokarm znacznie więcej młodych przeżyło, a przeżywalność u nich jest naprawdę słaba bo 50-60% uznaje się za sukces. Oczywiście jest to uzależnione od wielu czynników, a karmienie jest tylko jednym z nich, niewątpliwie jednak pełni swoją ważną rolę.