27.03.2010, 13:54
kubełek mam zasypany ceramika, biobale i gąbka dziś zrobiłem podmianę wody za jakąś godzinkę zrobię testy i zobaczymy glony opanowały całe akwarium dużą część usunąłem mechanicznie ale itak sporo zostało czas pokaże co z tego wyniknie
dzisiaj zrobiłem testy i ph nieznacznie wzrosło obecnie wygląda to tak:
GH-12
Kh-10
Ph-7.4
PO4-0
NH3-1mg/l
NO2-0.1
NO3-3mg/l
Wszystkie testy są zooleka kropelkowe. Te wyniki też mnie niepokoją. w kranówce no3=0 w akwarium około 3temperature mam obecnie 26C a natleniać nie natleniałem ponieważ podawałem C02 ale skoro radzisz żeby zacząć to oczywiście spróbuję. Filtra biologicznego nie ruszam tylko mechaniczny na biologicznym mam prefiltr jedynie jego czyszcze
a czy ta temperatura nie zaszkodzi krewetkom? red chociaż i tak nie wiem czy podołają temu amoniakowi docelowo kupiłem 6sztuk do walki z glonami ale niestety nie wiem czy wytrzymają te ekstremalne warunki
zmniejszyłem również czas oświetlania do 8h
to chyba mam w tej chwili maxa 26C zobaczymy czy przeżyją i czy nh3 zacznie spadać
dzisiaj zrobiłem testy i ph nieznacznie wzrosło obecnie wygląda to tak:
GH-12
Kh-10
Ph-7.4
PO4-0
NH3-1mg/l
NO2-0.1
NO3-3mg/l
Wszystkie testy są zooleka kropelkowe. Te wyniki też mnie niepokoją. w kranówce no3=0 w akwarium około 3temperature mam obecnie 26C a natleniać nie natleniałem ponieważ podawałem C02 ale skoro radzisz żeby zacząć to oczywiście spróbuję. Filtra biologicznego nie ruszam tylko mechaniczny na biologicznym mam prefiltr jedynie jego czyszcze
a czy ta temperatura nie zaszkodzi krewetkom? red chociaż i tak nie wiem czy podołają temu amoniakowi docelowo kupiłem 6sztuk do walki z glonami ale niestety nie wiem czy wytrzymają te ekstremalne warunki
zmniejszyłem również czas oświetlania do 8hto chyba mam w tej chwili maxa 26C zobaczymy czy przeżyją i czy nh3 zacznie spadać