16.03.2010, 22:17
Godleś napisał(a):miklenka napisał(a):A ja chcialam zapytać czy ilość rybek w moim 54 litrowym akwarium nie jest zbyt duza....
-4 skalary
-1 welon
-2 kiryski
-2 glonojadki
-2 mieczyki
-2 gupiki
-4 neonki
-2 rasbory
-1 kosiarka
Niepokoją mnie plywajace przy powierzni gupiki(nie przez caly czas) czy to moze byc zwiazane z "przeludnieniem" akwarium? Jelsi tak to z czego proponujecie zrezygnowac. Z gory dziekuje za porady i pozdrawiam forumowiczow
Dla skalarów, mieczyków, kosiarki i welona to za małe akwarium....
Neonki, kiryski, Razbory (pisze się przez "z", a nie "s") to ryby stadne, a więc najlepiej ich mieć około 10 (kirysków 5). Dla twojego akwarium bym wybrał 10 szt. Neonków, albo Razborek i z 5 Kirysków (tego samego gatunku). A trzymanie samych samców gupików jest według mnie nie humanitarne. Ponieważ samce tego gatunku są bardzo aktywne seksualnie i samym samcom będzie ciężko żyć. Czytałem, że samce gupików potrafią "zalecać" się do innych gatunków ryb...
Nie napisałam, że moje gipiki to samce, mam parkę, tak samo mieczyki. A gdybym zrezygnowała tylko ze skalarów i kosiarki, reszta moglaby w miare noralnie funkcjonowac? Dodam ze zalezy mi na rożnorodności i różnobarwności gatunków... ale niestety wieksze akwarium nie wchodzi w grę. Dziękuje za odpowiedz