15.03.2010, 23:43
Godleś napisał(a):akinom.93 napisał(a):Idziesz do sklepu, oczywiście zoologa i prosisz o kostkę wapienną. Kosztuję grosze, chyba ok. 3zł. Uniwersalna dla zwierząt z skorupą na plecach
Masz może jakiś link do niej, albo masz ją w domu i możesz dodać jej zdjęcia ? Szukałem na allegro i nie znalazłem, a nie chce kupić jakiejś złej co mi rybki potruje...
Na allegro raczej tego nie znajdziesz. Nie mogę dać Ci zdjęcia, ponieważ to nie ja kupuję te kostki tylko kolega. W każdym zoologicznym dostaniesz. Jeżeli jednak, w co wątpię być nie dostał, może to być poprostu wapień lub muszla innego ślimaka.
Kejdi napisał(a):Godleś napisał(a):Masz może jakiś link do niej, albo masz ją w domu i możesz dodać jej zdjęcia ? Szukałem na allegro i nie znalazłem, a nie chce kupić jakiejś złej co mi rybki potruje...Poczytaj o twardości wody, zastanów się jaką masz w swoim akwarium a jakiej wody wymagają interesujące Cię ryby.
Poczytaj o zależności między twardością wody (węglanową, niewęglanową) i dwutlenkiem węgla.
akinom.93 napisał(a):Tak na pewno. Nie muszę się tłumaczyć. Ale dla jasności i nie słusznego oddawania. Swoich gurami mam od zarania i trochę. Skoro zabrałam od koleżanki gurami i rybki więc one też są na zbyciu nie. Więc proszę tutaj nie osadzać i ze swojego podwórka się tłumaczyć nie muszę.No co Ty... nie chcesz się pochwalić swoim litrażem ? Skoro w tak radykalny sposób wypowiadasz się o męczeniu ryb w zbyt małym litrażu, to powinnaś chyba mieć obsadę na piątkę...
Może nie czytałaś. Tylko, że rzadko się zdarza żeby gupiki w akwarium dorastały do 6cm, wtedy ma większy litraż nie. A bojowniki i inne z wyżej wymienionych ryb <prętniki, kiryski, bojowniki, małe pielęgniczki> nie trzymamy w takich ilościach jak ktoś powyżej kombinował 5-6, przynajmniej zdrowy człowiek, bo mogą być haremy, ale nie tak duże w takim baniaku. I kiryski nie każde jak wiadomo nadają się na ten litraż.
Jak dla mnie kłamstwem zalatuje z Twojej wypowiedzi na kilometr.
Skoro nie widzisz potrzeby tłumaczenia się ze swojej obsady, to nie zabieraj też głosu w sprawie cudzej, bo wypisujesz głupoty i wprowadzasz ludzi w błąd.
Z iloma gatunkami na których temat zabierasz głos masz doświadczenie ?
Czekam na odpowiedź na pozostałe pytania.
I pisz na litość boską tak, żeby dało się jednoznacznie zrozumieć co masz na myśli...
Piszę zrozumiale. Po prostu nikt mi nie będzie mówił co mam robić. Jak będę chciała, pewnie wkrótce zaprezentować swoje akwarium, to to zrobię, na pewno nie na czyjś rozkaz. Nie będę się tak samo powtarzać. Pisałam już w niektórych tematach na temat gatunków i doświadczenia, nie moja wina, że nie jesteś na bieżąco. Dla Ciebie zalatuje. Forum jest od tego żeby pisać i do rozmów, a to, ze tak uważam i, że inni chcą wcisnąć 6 ryb po 6cm do 50l i prócz tego jeszcze jakieś rybki, to nie moja wina. Głupoty, nie Tobie to osądzać. Pisze jednoznacznie, to że Ty nie rozumiesz to nie moja wina, to czytaj ze zrozumieniem. Są przecinki i nie ma błędów. Czyli jest jasno.
Godleś napisał(a):Ale wy się macie z tymi platynkami...ja swoje platki trzymałem w 60 l akwarium i było im w nim całkiem dobrze. Co prawda nie dorosły mi w tak małym akwarium do 6 cm (miały około 4cm samice i 3 samce), ale miały dużo przestrzeni do pływania i były zawsze "żywe".
Dla mnie temat zakończony. Ale kultura wymaga odpisać.