06.03.2010, 17:31
Porównując do świetlówki 8W bo tak ową miałem cały czas założoną to LED świeci jaśniej. Trzeba wziąć pod uwagę wielkość akwarium moje jest 25L, do akwarium o większych gabarytach należy zastosować więcej elementów świetlnych. Moje oświetlenie ma kąt promieniowania 120 stopni zatem im szersze akwarium tym efekt jest słabszy. Dla szerokiego akwarium (parametr głębokości widoczny na rysunku poniżej zdjęć), wówczas należy zastosować dwie listwy oświetleniowe. Ilość zastosowanych led RGB w moim akwarium to: 18szt na górne oświetlenie i 3szt na dolne oświetlenie
Pobór mocy dla barwy białej maksymalna moc:
Oświetlenie dolne 3 punkty świetlne pobór prądu: 0,23A
Oświetlenie górne pobór prądu: 0,31A
Pobór łączny prądu: 0,54A
Pobór mocy łączny oświetlenie + sterownik P = U * I = 12V * 0,54A = 6,48W
Pobór mocy może być mniejszy dla odpowiedniego połączenia oświetlenia dolnego gdyż w urządzeniu modelowym zostało to zrobione troszkę inaczej. Możliwe jest uzyskanie poboru mocy na poziomie 4W.
Akwarium z wyłączonym oświetleniem:

Akwarium z zalaczonym oświetleniem (świetlówka 8W)

Akwarium z załączonym oświetleniem LED RGB (ustawiona barwa światła, kolor biały zimny)

Rysunek akwarium:
Pobór mocy dla barwy białej maksymalna moc:
Oświetlenie dolne 3 punkty świetlne pobór prądu: 0,23A
Oświetlenie górne pobór prądu: 0,31A
Pobór łączny prądu: 0,54A
Pobór mocy łączny oświetlenie + sterownik P = U * I = 12V * 0,54A = 6,48W
Pobór mocy może być mniejszy dla odpowiedniego połączenia oświetlenia dolnego gdyż w urządzeniu modelowym zostało to zrobione troszkę inaczej. Możliwe jest uzyskanie poboru mocy na poziomie 4W.
Akwarium z wyłączonym oświetleniem:

Akwarium z zalaczonym oświetleniem (świetlówka 8W)

Akwarium z załączonym oświetleniem LED RGB (ustawiona barwa światła, kolor biały zimny)

Rysunek akwarium: