14.11.2009, 19:14
Byłem w zoologicznym,wcześniej telefonicznie dogadałem się z panem że wymieni mi moje 2 skalary za harem gurami.Gdy już zaniosłem 2 skalary do sklepu okazało się że gurami są dużo mniejsze niż miało być i nie taka odmiana.Miały być mozaikowe,2 samice i samiec.W akwa pływało 3 samice gurami dwuplamistego,samiec dwuplamisty i samica złota.No trudno,wziąłem już samca dwuplamistego,samice złotą i samicę dwuplamistą,potem pan namawiał mnie żeby nie zostawały mu te 3 samice same,żebym już wziął i resztę.Nie wiedziałem czy brać,z tego co mi było wiadomo gurami żyją w haremach 1+2 albo 1+3,ale pan zapakował te 3 samice jako gratis,i tak do domu przyniosłem 1 samca(dwuplamisty),3 samice(dwuplamiste),samicę(złota).Czy taki harem ma szanse przetrwać?Z akwa przeniosłem bojka do 63l bo chyba niezbyt by się tolerowały.Czy 5 gurami na akwa (obecnie 135l,ale 160l już jest zamówione,ale też póki urządzę minie parę tygodni) to nie za dużo?Mają po 5-7 cm.Mogę podać obecna obsadę jeżeli to ma znaczenie,chociaż za tydzień znowu się pozmienia bo jadę do zoologa wymienić danio na razbory a kiryski na bocje(w 160l będzie coś jak w 200l Kejdi,trochę mniej ryb tylko).Link do akwa Kejdi tutaj:link
Mam już wszystkie gatunki roślin,ryb będzie za tydzień,korzenie tez mam ładne,ale żwirku nie mogę takiego znaleźć,dam grys bazaltowy 1-3mm,i świetlówki będą standardowe.
Dałem rybkom jeść,widocznie musiały być w sklepie mocno głodzone,nie dadzą innym rybkom się najeść,jedzą dafnie,płatki roślinne 2 rodzaje,płatki mięsne i nawet tabletki dla kirysków.Mam dawać jeść czy lepiej niech inne rybki po głodują?
Kilka fotek:
Mam już wszystkie gatunki roślin,ryb będzie za tydzień,korzenie tez mam ładne,ale żwirku nie mogę takiego znaleźć,dam grys bazaltowy 1-3mm,i świetlówki będą standardowe.
Dałem rybkom jeść,widocznie musiały być w sklepie mocno głodzone,nie dadzą innym rybkom się najeść,jedzą dafnie,płatki roślinne 2 rodzaje,płatki mięsne i nawet tabletki dla kirysków.Mam dawać jeść czy lepiej niech inne rybki po głodują?
Kilka fotek: