07.10.2009, 00:53
kivi napisał(a):Nie do końca jest to takie proste.
Nie wiem co to znaczy w Twoim rozumieniu "normalne" akwarium, ale wiele osób na nano-reef ma akwaria naszpikowane sprzętem takim jak reaktory wapienne, dozowniki mikroelementów, zbiorniki z miracle mud, ZEOvit itp. Większość akwarii morskich ma komin sump itp. Samo oświetlenie i odpieniacz to też elementy mogące mieć różny stopień zaawansowania i koszt zakupu oraz eksploatacji. Co innego 2 świetlówki z układem elektronicznym + obudowa sklejona z PVC za 300zł, a co innego lapa HQI za kilka tys zł. Odpieniacz kostkowy za 150zł to co innego niż Buble King za kilka tys zł.
Nie wiem jaka ilość ryb jest optymalna. Mam jedynie spostrzeżenia, które opisałem w tym wątku. Ryby zanieczyszczają wodę co wymusza potrzebę silnego odpieniania. Odpieniacz poza białkiem wyrąca z wody miokroelementy, zabija mikroplankton itp. Rodzi sie potrzeba uzupełniania mikroelementów wraz z nią potrzeba robienia testów, rozbudowy sprzetu i komplikacja pielęgnacji itd.
Większa intensywnośc światła też najprawdopodobniej miałaby podobne konsekwencje.
pozdrawiam
Nie sadziłem ze reaktory, dozowniki itd wliczają się w to.
Ale pomijając już to
Mam pytanie do odpieniacza, na nano-reef pisze aby mieć 2-3 razy wydajniejszy niz potrzebujemy, mam do wyboru do 200l i do 400l. O ile się nie mylę Twój jest do 400l i czasami go wyłączasz. Wiec jak powinienem wybrać? Ten 400 chyba lepiej?