• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

czy moze byc jako osw nocne?

witam wszystkich. czy moge zastosowac jako oswietlenie nocne 15 watową niebieską zarowke zasilana pradem z gniazdka 230V? czy oswietlenie nocne ma jakis wplyw na faune i flore w akwa? czy jest to moze tylko dla walorow upiekszajacych?? i jescze jedno pytanie. czy oswietlenie noce moze byc wlaczone przez cala noc? slyszalem ze ryby tez potrzebuja ciemnosci i snu, a z drugiego zrodla wyczytalem ze ryby nie widza niebieskiego swiatla wiec nie przeszkadza im oswietlenie nocne. prosze o wytlumaczenie jak to jest.... z gory dzieki

lepsza będzie neonówka 1W, żarówka za bardzo nagrzewa wodę i zużywa dużo prądu

Materiały;
1. Kabel z dwustronną wtyczką 2m - 5 zł
2. Lampka nocna neonowa niebieska lub zielona - 5 zł
3. Klej do pistoletu - 1,20 zł

Wtykamy lampke we wtyczkę (tą bardziej zabudowaną). Klejem izolujemy wszelkie szparki i otworki.

Jak klej wyschnie przyklejamy w najbardziej odpowiednim miejscu w pakrywie. Ja mam dość ciasno więc musiałam przyczepić tak;

Bałam się że klej może się upłynnić w wyniku nagrzewania od świetlówek w ciągu dania, ale nic takiego się nie dzieje Big Grin

Zamiast kleju można użyć też silkonu, z tym że w razie potrzeby czy przepalenia się lampki można ją łatwo usunąć jak jest przyklejona klejem na gorąco.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

tani sposób Kesi - a dla leniwych - na allegro można kupić błękitne (niebieskie) ledy - tylko, że ja takie mam i są raczej średnie i wydaje mi się, że skorzystam z powyższej propozycji i zamontuję sobie neonóweczkę - a z drugiej strony - w nocy w naturalnym środowisku raczej światła nie ma więc można sobie chyba odpuścić - choć sam włączam Wink

Skocz do: