• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaki biotop w 60l ?

Witam wszystkich serdecznie
jestem kompletnym laikiem w kwestii akwarystyki. Dzisiaj jade po swoje pierwsze w zyciu akwarium ( 60 l) i starm sie jakos "ugryzc" temat.
Chce stworzyc w tym akwarium jeden z biotopow - mam jednak klopot, ktory wybrac tak, abym mogla liczyc na sukces ( nalezy wziac pod uwage kompletny , ale to kompletny brak mojej wiedzy w tym temacie). Jaki biotop polecacie na pierwsze akwarium? i to do tego takie male....

epti napisał(a):Witam wszystkich serdecznie
jestem kompletnym laikiem w kwestii akwarystyki. Dzisiaj jade po swoje pierwsze w zyciu akwarium ( 60 l) i starm sie jakos "ugryzc" temat.
Chce stworzyc w tym akwarium jeden z biotopow - mam jednak klopot, ktory wybrac tak, abym mogla liczyc na sukces ( nalezy wziac pod uwage kompletny , ale to kompletny brak mojej wiedzy w tym temacie). Jaki biotop polecacie na pierwsze akwarium? i to do tego takie male....
Kup akwarium (szkło) i wstrzymaj się z innymi decyzjami. Podyskutuj na forum, poczytaj, a później wszystko potoczy się tak jak trzeba.
Przy kupnie akwarium popatrz na rybki. Zastanów się, które Tobie się podobają. Jednak możesz nie patrzeć na większe ryby, bo 60L to, dla nich za mało.
Propozycja "amerykańska":
para pielęgniczek ramireza
6 x kirysek panda
10 x neon innesa
Propozycja "azjatycka":
harem (1+2) bojowników
6 x bocja karłowata
10 x razbora klinowa

bardzo dobrze że zaczęłaś od60L a nie 25...
zanim zaczniesz bawić się w akwarystykę to poczytaj to forum. Dowiesz się tu prawie wszystkiego. Pamiętaj o tym że akwarium musi dojrzewać minimum 2 tygodnie (równowaga biologiczna cykl azotowy...rozmnożenie się "dobrych" bakterii). Wodę podmieniaj co tydzień o 15 % (po tygodniu ew. dwóch od wpuszczenia życia pierwszy raz) wody do podmiany nie uzdatniaj chemią. Wystarczy że odstoi 24 godziny. Nie kupuj sztucznych dekoracji (czy ryby mają takie w naturze?) zamiast zameczków ładny korzeń/skała. Pamiętaj o żywych! roślinach które pomogą Ci w utrzymaniu równowagi biologicznej w akwarium a także nadadzą mu ładny wygląd. śmiało zadawaj pytania chętnie na nie odpowiemy. powodzenia w przygodzie z akwarystyką.

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

ha, akwarium dostaje z woda, wyposazeniem i kilkoma rybami - sa tam trzy kiryski spizowe i trzy lamparcie oraz dwie "jakies" krewetki.
Chce od razu zrobic pozadek i dobrac reszte ryb - tyle ze te kiryski sa z roznych biotopow -( No i ryby i akwarium jest w kiepskim stanie, dlatego tez przechodzi w moje rece.
Chcialabym miec "proste" rybki, ale jednek z jednego biotopu - tak jak i rosliny.

oddaj wszystko i zrób sama po swojemu - ja bym tak zrobił Smile skoro jest w kiepskim stanie to raczej przydał by się restart Wink

pozdrawiam

Ja bym zrobiła restart, dokupiła dużo krewetek i roślinek, do tego jakąś ławice i parkę, która by ukoronowała to akwarium.

nie mam komu oddac, bo nie znam nikogo z akwarium. te kiryski lamparcie sa z amazonki, moze bym biotop amazonki zrobila? tyle tylko ze wydaje mi sie to strasznie skomplikowane. Podobaja mi sie akwaria , ktore maja duzo roslinnosci, lubie tez takie male rybki ktore zyja w stadach. No i , po przekopaniu sie przez garunki, zakochalam sie w takiej rybce jak buszowiec - ona jest z dorzecza Kongo i nijak ma sie do tych kiryskow-((

ryba dorasta do kilkunastu cm - nie ma szans.
rybki do zoologicznego, idź zapytaj czy wezmą.

pozdrawiam

mam jeszcze drugie akwarium, ma jakies 120 litrow, tyle tylko ze ono nie ma jeszcze osprzetu, wiec troche bedzie musialo poczekac na zasiedlenie - przy okazji , gdzie moge zamowic obudwowe ze swiatlem do akwarium zeby bylo i tanio, i solidnie? akwarium ma niestendardowe wymiary, 110x25 wysokosc 45 cm
zaplanowalam ze zrobie dwa akwaria z roznymi biotopami, tyle tylko ze mam problem z wybraniem tych biotopow....

A jakie rybki Ci się podobają. Wymień, a my je podobieramy do twoich litraży w odpowiednich biotopach. Smile

Skocz do: