• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomoc! Pokrywa na akwarium

Witam wszystkich

Otóż mam taki problem który nurtuje mnie już od tygodnia posiadam akwarium 144l O wymiarach 81x40x45

Potrzebuje do niego pokrywy z oświetleniem niestety w sklepach u mnie na taki wymiar nie ma, bo są przeważnie na 80x35. A więc znalazłem na allegro jest pokrywa ta plastikowa 80x40 Z oświetleniem. Lecz pytanie tkwi w tym czy ta pokrywa się zmieści, bo dlugość posiadam niestety jak zauważyliście 81cm. I tu pojawiają się schody;/ Myślałem nad rozwiązaniami ( położyć szkło) Ponieważ mam te uchwyty szklane w wewnatrz akwarium że mogę położyć szkło. Ale jak zrobić oświetlenie (jarzeniówki) wtedy i trochę cięcia na kable i filtr;/ . Także myślałem może nad drewniana jakaś ładną pokrywą nawet mam dechy już. Ale nie wiem kompletnie jak zrobić światło (jarzeniówki) pod nią. hmmmm .... Sugeruje że mi coś pomożecie chyba ze uda się z ta pokrywa standardowa 80x40 ale nie wiem właśnie czy się zmieści. Proszę was o pomoc.

Proszę sprawdzać pisownię przed wysłaniem postu.
Pisanie caps Lockiem to tak jak krzyczenie.
Nie robimy tego.
Bercia289

Hmm a może belka oświetleniowa? a te uchwyty to są wzmocnienia by Ci szyba przednia i tylna nie pękła pod naciskiem wodySmileBelkę łatwo możesz sam zrobić. Zresztą pokrywę też. poszukaj na forum, ktoś się chwalił jak zrobił Smile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Pokrywę możesz wykonać ze sklejki ale musisz ja zabezpieczyć to znaczy kopić lakier 3V3 jachtowy .Bo dechy jak to napisałeś nic mi nie mówią są po obróbce suszenia itp bo jezeli nie to zapomnij o nich bo wystarczy jak zaczniesz oświetlać akwa to ta pokrywa się rozpadnie bo zacznie "decha" tracić wilgotność od jarzeniówek i nawet ten lakier nie pomoże A co do oświetlenia to jaki biotop bo na allegro są już gotowe zestawy lub możesz kopic sam wszytko np świetlówki w Praktikerze 18W 865 osram 1300lm kupisz za 12zl oprawki koszt na allegro 6,50zl statecznik elektroniczny np 4razy po 18W koszt 60zł odbłyśnik koszt 12zl Mnie wyniosło taniej kupić wszytko osobno niż zestaw

A więc: To na akwarium to jest na szybę, aby ją położyć. Dokładnie to mam sklejkę. tylko jak zrobic teraz to oświetlenie ? Chciałbym na 2 jarzeniówki do akwarium 80cm dł, jaka długość wymagana jarzeniówek? no i jak to pokolei podłączyć?

Jarzeniówka wiem co to jest, a te oprawki i ten statecznik? Bo odbłyśnik wiem jak wyglądaBig Grin
Przepraszam za takie niesprecyzowane pytania,ale zależy mi poprostu na waszej szczerej pomocy.

Jarzeniówka piszemy przez "RZ"
Bercia289

Dużo mi dało do myślenia to co zaproponowała bercia. Belkę oświetleniową. Właśnie chodziło mi o takie coś tylko nie wiedziałem jak to się nazywa. A w jakich sklepach takie belki mogę dostać? Z allegro niestety dodatkowo za przesyłkę się płaci;/

Posty połączone.
Używaj opcji edytuj.
Bercia289

Uwierz mi że na allegro z wysyłką zapłacisz mniej niż w sklepie (przynajmniej w moim mieście)
Pozdrawiam ;-)

Rozumiem. Prawdopodobnie belkę już będę miał.
Ostatnie teraz pytanie z zakresu: jakie 2 jarzeniówki do niej wsadzic?
Zależy mi na tym aby pobierały mało prądu.

Możliwe ze to już nie ten dział, ale zależy mi na dokończeniu tematu, a świetlówki t8

Skocz do: