4
Chciałbym się dowiedzieć, czy mając filtr zewn. FLUVAL 305 i zbiornik 240L powinienem zakupić jeszcze filtr wewnętrzny dla zapewnienia odpowiedniej filtracji???
17
To zależy od obsady i ilości roślin. Z początku miałem w 240 F305 i wewn. Eheim PickUp 2012, a teraz mam dużo zielska i mało ryb, więc wystarcza sam kubełek.
10
wilski napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć, czy mając filtr zewn. FLUVAL 305 i zbiornik 240L powinienem zakupić jeszcze filtr wewnętrzny dla zapewnienia odpowiedniej filtracji???
Dodałeś pytanie o filtracji w dziale Malawi - więc domyślam się, że akwarium będzie w tym biotopie. Filtr Fluvala 305 nada się na biologiczny. Ja natomiast poleciłbym jeszcze jeden zewnętrzny z gąbką, watą itd. Nie musi to być filtr tak drogi ani wydajny jak 305, ale zewnętrzny. Przemawia za tym kilka argumentów:
*Filtr biologiczny - dobrze założony - działa kilka miesięcy (nawet rok) bez czyszczenia. Jest on w Malawi niezbędny!
*Filtr wewnętrzny zabiera dodatkowo miejsce. Nie wygląda zbyt estetycznie, ciężko go ukryć i ma małą powierzchnię na materiał filtrujący.
Jeśli nie masz fundusz na kolejny kubełek - może kaskada, albo gąbka jako prefiltr. To natomiast tylko tymczasowo. tak czy siak - będziesz potrzebował mechanika.
Nadfiltracja w Malawi to norma. Zobacz u mnie.

Pozdrawiam.
Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)