witam wszystkich,akwarystyka zajmuje sie juz troche czasu,ostatnio moja uwage przykuły pielegnice z ameryki srodkowej i polodniowjej,a zwlaszcza pielegnica wielobarwna,flower horn, salvina szmaragdowa, nikaraguanska, mekka, sajica, miodowa, festy oraz akara pomaranczopletwa. w zwiazku z tym ze nigdy wczesniej nie mialem kontaktu z zadna z nich prosze o rade, ktore z wymienionych mozna hodowac razem w akwarium o wymiarach 120x50x50? jak najlepiej zaczac z nimi przygode,czy mozna z nimi trzymac zbrojniki lub sumy? z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Mao106 napisał(a):a wolisz więcej mniejszych ryb np.10 p.zebry , czy mniej większych np. 1 para niebieskołuskich ??
wolałbym w rezultacie koncowym miec w zbiorniku 2 do 3 dobranych par ktore mogłyby ze soba koegzystowac i jesli to mozliwe cos no dno. z tym ze chodzi mi o te wymienione w poscie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.03.2009, 13:11 {2} przez mariusz81.)
Mam akwarium o wymiarach 150x50x50, profilowane.
Woda dojrzewa, w przyszłym tygodniu zamierzam dokupić jakieś zwierzaki i tu moje pytanie:
Czy taka obsada będzie dobra?
1) 1 samiec Bojownik + 3 samiczki,
2) 1 samiec Gurami złotego + 3 samiczki
3) 1 samiec Gurami Mozaikowego + 3 Samiczki
4) jakaś niewielka ławica np. razbory klinowe lub neonki ok 20-30 sztuk
5) 8 Otosków
6) 6 Cierniooczków
Czy mogą razem przebywać 2 haremy różnych gatunków gurami?
Czy można łączyć gurami z bojownikami?
Jakieś inne sugestie?
7xGurami(jaki rodzaj?)(2+5)
10xOtosek
10xCierniooczek
30xRazobora Klinowa
i już nic więcej
Zdecyduj się na jeden harem gurami w większej liczbie np. możęsz zaryzykować w tak duzym akwarium 2 samce i 5 samic. Bojownik nie możesz trzymać z gurami, bo są to ryby labiryntowe i będą toczyć walki
bercia - Otoski to nie Azja
Pozdrawiam
Rafał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.05.2009, 12:07 {2} przez BlackHawk88.)