Sonda: Czy rozmnożyleś/łaś kiedyś bojownika syjamskiego?
tak
nie
    Wyniki sondy

• 7 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie Bojowników

NIe wiem

madzia1990 napisał(a):mam juz wszystko przygotowane jedzenie dla młodych jest...miejsce dla ,,niechcianych" tez juz jest obcykane euro-zoo mam znajomosci jak juz pisalam to nie jest do konca kula raczej ma ksztalt gruszki a pokrywa tez sie znajdzie i spoko nie martwcie sie o rybki obiecuje ze kszywda im sie nie stanie potrzebuje tylko paru informacij od osoby ktora rozmnozyla bojowniki...Tzn:
1.Temperatura wody słyszalam ze ma byc w granicach 30-35stopni.Czy to prawda?
2.Po tarle odlowic samiczke i w razie czego odrazu przygotowac jej schronienie zeby bojownik jej nie zagonił?
3.Jak sprawdzic czy samica moze byc juz rozmnazana?
4.Dokladnie ile czasu mam odczekac by wylowic samca?
5.Kiedy zaczacc karmic maluchy?
i tyle reszte juz wiem w sumie to wiem i to co wymienilam ale chce byc przygotowana na 100%.
Jesli kogos urazilam to przepraszam ale taki mam charakterSmile
Udało mi sie już kilka razy rozmnożyć bojowniki, więc mogę pomóc.
0. Dlaczego nie chcesz przeczytać info z tej strony co podałam? Tam jest WSZYSTKO dokładnie opisane.
1. na tarło myślę, że spokojnie moze być 28, jak będą młode 29, 30
2.Po tarle odłowić samicę do INNEGO zbiornika, inaczej może nawet ją zabić.
3.'była już rozmnażana'? Co to znaczy, powiedz mi, bo nie rozumiem. O cnotę ci jej chodzi, czy co?Tongue Samica gotowa do tarła ma pionowe paski, jeżeli o to ci chodzi.
4.Odłowić samca masz wtedy kiedy przestanie opiekować sie gniazdem i małymi. U mnie to nastąpiło po ponad tyg.
5. Maluch karmisz od razu po wykluciu przez pierwsze kilka dni pierwotniakami i zieloną wodą, nawet w nocy. Pierwsze 2 dni są decydujące...jak ich wtedy nie wykarmisz, to padną. Później karmisz węgorkami micro, później larwami solowca...

A wiesz może coś na temat inhibitorów populacji u bojowników? Jeśli nie, to nie spodziewaj sie dużej przeżywalności młodych rybek.

"Ok dziękuje za rade...Smile
a i jeszcze jedno slyszalam ze mozna w niektorych przypadkach wylowic samca po 24h czy to prawda?"
Nie. Bez niego gniazdo zniszczy się, a bez gniazda młode nie przeżyją we wczesnym stadium. A po za tym po co to robić/

Doma napisał(a):Nie. Bez niego gniazdo zniszczy się, a bez gniazda młode nie przeżyją we wczesnym stadium. A po za tym po co to robić/
Tez tak myslalam ale na wszelki wypadek zapytalam...dzieki za rade jak bys chciala sie podzielic jeszcze jakimis informacjami to byla bym wdzieczna mozesz napisac nawet do mnie na gg 12627382..jeszce raz dziekuje i pozdrawiamSmile

madzia1990 napisał(a):Ok dziękuje za rade...Smile
a i jeszcze jedno slyszalam ze mozna w niektorych przypadkach wylowic samca po 24h czy to prawda?

madzia1990 napisał(a):
Doma napisał(a):Nie. Bez niego gniazdo zniszczy się, a bez gniazda młode nie przeżyją we wczesnym stadium. A po za tym po co to robić/
Tez tak myslalam ale na wszelki wypadek zapytalam...dzieki za rade jak bys chciala sie podzielic jeszcze jakimis informacjami to byla bym wdzieczna mozesz napisac nawet do mnie na gg 12627382..jeszce raz dziekuje i pozdrawiamSmile
Nie ma za coSmile Forum jest po to by pomagać.Wink
Toungue 

Cześć, chciałbym spróbować rozmnożyć bojowniki, znam zasady rozmnażania, mam 10L akwarium do tego przeznaczone, tylko nie wiem czy samiczka jest gotowa... bo ma 5-6 cm... czy to nie zamała? wiem że:
* poswyższyć temperature do 30*
* włożyć samca
* konstrukcje do ikry
??????????????????????????????????????
i co dalej???????
samice do słoika? i do akwarium?

nie chciałbym rozmnożyć 50 sztuk... starczy mi 10 ładnych sztuk... czy pokarm płatkowy roztarty na proszek starczy??????

10 L to za mało.

10 litrów to troche mało ale możesz spróbować. Daj dużo roslin i jakąś kryjówkę dla samicy. Rozmnażanie nie jest trudne trochę kłopotów nastręcza wykarmienie narybku. Jest bardzo mały. Ja na początku karmiłem pierwotniakami i żółtkiem.Trzeba napowietrzać wodę jak narybek zacznie pływać. Wtedy usuń też samca. Samicę zaraz po tarle. Powodzenia.

Jak masz razem trzymać samice i samca to kup ze 3 samice bo samiec jedną zamęczy. Samice rosną małe nie tak jak samce więc nie jest za mała.

Pozdrawiam ;)

żółtko mam, ale myśle że tak, jak już samice zacznie ''porządnie turbować'' to ją może odłowie?, np. do kotnika, niech tam reszte ikry zniesie?, większego akwarium nie mam, jeszcze nad kryjówkami muszę pomyśleć..... na razie to tam mało miejsca już jest... 1 żywa roślinka, i pare sztucznych...

AHA!!!!!! mam z rzeki roślinki już są tydzień w kwarantannie, a prędzej niż za miesiąc nie będe rozmnażał, bo na razie molinezje małe tam pływają... to będę mógł przesadzić te roślinki z kwarantanny do tej 10-ątki... to będzie busz! ;p

Adamas1 napisał(a):żółtko mam, ale myśle że tak, jak już samice zacznie ''pożądnie turbować'' to ją może odłowie?, np. do kotnika, niech tam reszte ikry zniesie?, większego akwarium nie mam, jeszcze nad kryjówkami muszę pomyśleć..... narazie to tam mało miejsca już jest... 1 żywa roślinka, i pare sztucznych...

Po tej wypowiedzi radzę Ci trochę o rozmnażaniu bojowników, a tym bardziej ryb jajorodnych poczytać. W międzyczasie załatw większe akwarium z osprzętem i wtedy zabierz się za rozmnażanie.

Skocz do: