9
Tak jak napisał Maniuch,dla roślin trochę wysokie pH.Jakie masz ryby? Bo Kh też jest wysokie pasujące bardziej do malawi i tanganiki.Ciekawe jaką masz twardość ogólną przy tak wysokiej tw.węglanowej.Większość roślin nie lubi twardej wody.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.01.2009, 11:57 {2} przez
Marko.)
21
A czy N03 nie powinno być trochę większe ?
Akwa 150L. ośw. 102W z góry-cała obudowa wyłożona folią aluminiową, filter wew. kaskadowy 400L/h, CO2 z butli
-fauna: ok 50 szt. rozbory, neony i denne ok.15
zbrojniki, kiryski, otoski, kosiarki, krewetki
-dużo roślin
9
Masz zbiornik dopiero 5 tygodni więc biologia jeszcze jest nie ustabilizowana.Jak będzie przybywało produktów przemiany materii to bakterie będą je przerabiać na azotany.Wszystko zależy jak długo masz ryby w zbiorniku,jaka filtracja itd.Masz dużo roślin a one pobierają NO3.
41
Jak należy interpretować poniższe wyniki:
NO3 - 25mg/l
NO2 - 0,5mg/l
GH ->4d
KH - 4d
PH - 7,2
9
NO2 i NO3 zbyt wysokie NO2 powinno być zerowe. Trzeba podmienić 30% wody, następnego dnia zrobić testy i jak nie będzie OK to podmienić jeszcze raz.
GH 4 i KH 4 świadczą o tym,że masz miękką wodę.
Ph 7,2 to odczyn prawie neutralny (lekko zasadowy)
41
Czy w takich warunkach mogą żyć ryby? Bo moje są w w kiepskiej kondycji. Akwarium ma 1,5 tyg. Ale używałem Bio-Startera
9
Jeśli akwarium ma 1,5 tygodnia to jest problem...akwarium nie dojrzało i wpuściłeś ryby. Jakiego Bio-Startera użyłeś? Napisz mi ile litrów ma akwarium,ile ryb i jakie. Co mogę poradzić na już;Podmień wodę tak jak pisałem,kup jutro Nitrivec firmy Sera i wlej zgodnie z instrukcją.Ryby karm przez najbliższe dni bardzo małymi porcjami (z naciskiem na słowo małymi) raz dziennie.Dziennie sprawdzaj NO2 i NO3, w razie potrzeby podmieniaj wodę co dwa lub trzy dni a w te dni kiedy nie będziesz podmieniał dolewaj Nitrivec.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.02.2009, 23:39 {2} przez
Marko.)
41
Marko napisał(a):Jeśli akwarium ma 1,5 tygodnia to jest problem...akwarium nie dojrzało i wpuściłeś ryby. Jakiego Bio-Startera użyłeś? Napisz mi ile litrów ma akwarium,ile ryb i jakie. Co mogę poradzić na już;Podmień wodę tak jak pisałem,kup jutro Nitrivec firmy Sera i wlej zgodnie z instrukcją.Ryby karm przez najbliższe dni bardzo małymi porcjami (z naciskiem na słowo małymi) raz dziennie.Dziennie sprawdzaj NO2 i NO3, w razie potrzeby podmieniaj wodę co dwa lub trzy dni a w te dni kiedy nie będziesz podmieniał dolewaj Nitrivec.
Akwarium ma 300l brutto wiec ok 250 faktycznie. Po tygodniu filtracji użyłem jednej tabletki BACTOZYM bezpośrednio do filtra. Nie było źle, ale ponieważ jedna rybka ma na płetwach małe pleśniawki postanowiłem wlać MFC. I to chyba załatwiło sprawę... Rano ryby ledwo oddychały. Czy to możliwe aby preparat ten zabił bakterie nitryfikacyjne? Dzisiaj dołożyłem do filtra kolejne 2 tabletki i wydaje mi się że jest minimalnie lepiej. W akwarium mam 14 małych skalarów, 4 pielęgnice Sajki, 2 Ramirezy, 2 kiryski i zbrojnika. Filtr Fluval 405
9
Wpuściłeś dość dużo ryb na tak świeże akwa,no ale to już się stało i trzeba sobie z tym poradzić

. Tabletki które dałeś to tylko pożywka dla bakterii a bakterii w świeżym zbiorniku tyle co nic.Wlej ten Nitrivec o którym pisałem,to są właśnie bakterie i znacznie poprawi to "kondycję" Twojego akwarium.Do tego podmiany wody, kontrola parametrów,mało jedzenia dla ryb (nie martw się,że będą głodne) i myślę,że wszystko zacznie wracać do normy.
Jak wyglądały te "pleśniawki"?
41
Malutkie wielkości grysiku białe plamki na płetwach. Już teraz rozumie jak powstał problem: wczoraj było 1,5 tygodnia od momentu zalania akwarium. Rano pierwszy raz od tego czasu woda zrobiła się klarownie czysta. Rybki pływały że aż miło. Dokupiłem przypadkiem chora rybkę. Wieczorem wlałem MFC. To zabiło również bakterie na filtrze. Woda zrobiła się z powrotem niesamowicie mętna a rybki strasznie się osłabiły. Ciężko oddychają. Teraz na nowo muszą wytworzyć się bakterie. Mam nadzieję że moje rybki to przetrzymią