12.11.2008, 01:38
oto moje akwa: 
kurczę zle wyszło ale to moje pierwsze
dodam lepsze

kurczę zle wyszło ale to moje pierwsze

dodam lepsze

margi3 napisał(a):2 i pół tygodni temu dostałam od koleżanki 2 bojowniki(samiec+samica)20l to nic dla 2 bojowników powinno być 20l dla 1 .....
tżymam je w 20l (u niej były tżymane w 2 słoikach![]()
Chodzi o to że już się się(chyba) oswoiły i chciałabym je rozmnożyć
spokojnie mam co z nimi zrobić wiem czym karmić małe itd.
ALE:
wczoraj wsadziłam tam jescze trochę roślinek ,kryjówek a samiec nie robi gniazda
poczekać chwile czy jakoś go do tego sprowokować?
Z góry dzięki
margi3 napisał(a):2 i pół tygodni temu dostałam od koleżanki 2 bojowniki(samiec+samica)Witaj, wejdź na www.zetbe.pl, poczytaj, bo to nie są warunki do chowu nawet gupików. Poczytaj w temacie "Agresywny bojownik". Rozmnażanie to a) Wola Boża, b) dobre warunki, c) parka się nawzajem polubi. Bez tego ani rusz. Kup 55 l albo i więcej. Dosadź roślin, jakąś kabombę, strzałkę, jaszczurzec pochylony, salwinię pływającą, mech jawajski, anubiasa lancetowatego. Za mały litraż, żwir kolorowy może drażnić. Kup lepiej mieszany, bazalt-granit, roślinki, bojownika nie zmusisz do rozmnażania, a poza tym to czym karmiłabyś ewentualny narybek? Pamiętaj, że narybek bojownika wspaniałego, Betta Splendens, to jeden z najmniejszych ryb ikrowych, trudny do utrzymania i odpowiedniego wykarmienia. Pewnie myślisz, że przynudzam, ale sama mam właśnie maluszki i wiem, jakie są małe
tżymam je w 20l (u niej były tżymane w 2 słoikach![]()
Chodzi o to że już się się(chyba) oswoiły i chciałabym je rozmnożyć
spokojnie mam co z nimi zrobić wiem czym karmić małe itd.
ALE:
wczoraj wsadziłam tam jescze trochę roślinek ,kryjówek a samiec nie robi gniazda
poczekać chwile czy jakoś go do tego sprowokować?
Z góry dzięki
... Jeśli chcesz o coś zapytać, pisz na PW. Odpowiem. Pozdrawiam!
apri cort napisał(a):Dzejkob co ty bredzisz?? Samiec zabija samice?? Pewnie w kuli albo w 20l by zabił. U mnie w 160l mam 1+3 i wszyscy mają siędobrze, samiec nawet dziewczyn nie gania. Żadnych walk, żadnych obskubanych płetw, pełna sielanka. To, że coś się nazywa bojownik, nie znaczy jeszcze, że morduje na okrągło.Fajnie, tylko że pewnie mu się nie spodobały, mój zalecał się do samiczek prawie cały czas. Przestawał tylko podczas budowy gniazda, strasznie lubił to robić
... Szczerze mówiąc, teraz mam 8 szt
) słowami wyczyściłam i zrobiłam porządek w tym akwarium . Jest tam mniej więcej ok .