3
ok,wlaśnie przeniosłam samiczkę , bo byla strasznie poturbowana
siedzi teraz w "głównym" akwarium z drugą samicą
samiec pływa i nic więcej
czekam
3
właśnie wyciągnełam samiczkę , czy on zoebi gniazdo ??
5
skąd mamy to wiedzieć : D możliwe, że zrobi, jak będzie miał ochotę : ) ogólnie rzecz biorąc samotność dziala na bojki... hmm.. stymulująco?
20
Peter i po co ten post żeby dodać kolejny post do licznika postów? chyba tak...
Paski na samiczce mają być pionowe

małe wybarwią się po około 2-3miesiącach
3
A co oznaczają poziome ?? Czy jeżeli samiec zrobił gniazdo , a samica nie ma pasków pionowych , to można ją mu "dać".
67
tak można jej się pokazują pionowe pasy kiedy widzi samca
3
Po przeglądnieciu strony
http://www.zetbe.pl/index.htm napisałam maila do jej właściciela. On niestety nie odpisał. Pisze do Was w tej samej sprawie:
Dobry wieczór,
piszę do Pana po przegląnięciu Pańskiej strony internetowej. Mam pytanie,ale najpierw chciałabym przedstawić Pnu moją sytuację. Mam zbiornik 25l i 13l. W 25l od tygodnia czymam 1 samca bojownika oraz 2 samiczki. Samiec zaczoł robić gniazdo , ale ja go przeniosłam wraz z jedną samic do 13l. On niestety pomimo wyskoliej temperatury nie robiłgnizda. Wrociłam samicę,a potem znówmce do 25l. Znowu zrobi gniazdo , ale wkadajiąc przedchwilką nowe rolinki uległo ono zniszczeniu. Proszę o radę co mam robi . Zaznaczam , że obie samiczki raz są kolorowe, a co chwilkę całe w poziome paski. Co mam robić ?? Chciałbym rozmnożycz rybki.
Z góry dziękuję.
3
3
Urodziły się... jedna samica z samcem pod gniazdem się...kotlują. Druga samiczka w osobnym rogu czeka zazdrosna. Jak się skończy przeniosę samiczki da 13l , a jak się wylęgna to do 13l. dam młode ,a samiczki i samca spowrotem do 25l.
Co z jedzeniem??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.09.2008, 15:40 {2} przez
Agneska.)
33
Agneska napisał(a):Urodziły się... jedna samica z samcem pod gniazdem się...kotlują. Druga samiczka w osobnym rogu czeka zazdrosna. Jak się skończy przeniosę samiczki da 13l , a jak się wylęgna to do 13l. dam młode ,a samiczki i samca spowrotem do 25l.
Co z jedzeniem??
Witam, Agnesko, nie martw się o jedzenie. Ryby mogą przez kilka tygodni obejść się bez jedzenia, więc nic się nie powinno stać. U mnie teraz samiec 2 dni temu zaczął budowę gniazda, obecnie nabiera kształtu

. Wreszcie zrozumiałam te paski: samice zadowolone i zrelaksowane mają ubarwienie "normalne", paskami poziomymi pokrywają się w czasie podniecenia, zaś paski pionowe pokazują strach. U mnie obie są normalnie ubarwione, po podpłynięciu samca zmieniają się (paski poziome), a jak samiec je przegoni (na razie nie dopuszcza nikogo pod gniazdo) mają paski pionowe.
Pozdrawiam gorąco i czekam na posty!