• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomocy

Witam.
Proszę o rady.(ok175l, 10 skalarów, 6 kosiarek, 2 glonojady, filtr AQUA MAX 250, temp 27-28st) Moje rośliny słabo rosną i nowe liście są jakby przezroczyste i bardzo blade. Sprawdzałam azotany, jest ok. Przy sadzeniu ich ok 2 m-ce temu włożyłam pod każdą pół tabletki z nawozem, a niedawno zastosowałam kobaltosan i nic nie pomogło. Do jednej komory filtra mam włożony torf, bo hoduje skalary, może ten torf ma jakiś wpływ na rośliny? Może za mało albo za bardzo je nawiozłam? Nie znam niestety nazw tych roslin, ale mam kilka gatunków i wszystkie mają te same objawy.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Podaj, jaki odczyn ma woda w akwarium (chodzi o pH) oraz twardość ogólną. Brakuje też informacji o świetlówkach (moc, barwa światła itp.) Torf roślinom nie powinien szkodzić, jeśli już to ma ujemny wpływ na przezroczystość wody a więc i ilość światła docierającego do dna, ale korzyści przy zastosowaniu torfu oczywiście w rozsądnej ilości są większe. Z nawożeniem bym się na razie wstrzymała, one będą potrzebne, ale jak rośliny już zaczną rosnąć. Napisz coś więcej o swoim akwarium to może coś poradzimy.

ph 7, twardości nie zmierzyłam, żarówki 2x30W: power-glo i aqua-glo.
Pozdrawiam

Przy pH 7 to woda nie może być twardsza niż 12 do 15 N raczej te parametry powinny być w porządku.
Problem na pewno tkwi w oświetleniu. Dwie świetlówki po 30 W starczają, jeśli akwarium ma do 30 cm głębokości. Jeśli jest głębsze to na każde 5 cm musisz dołożyć minimum 20 wat.

Dzięki Ratafia. Masz racje. To chyba przez to światło. Na dodatek torf powoduje, że woda jest trochę ciemniejsza. Taka słomkowa. Podmieniam ok 20% wody co tydzień, ale barwy wody to nie zmieni. Musze zmienić żarówke.
Pozdrawiam

Zmienić to niezmienisz bo do 175-tki większa się nie zmieści.
Musisz dołożyć jeszcze jedną świetlówkę.
Spróbuj zajrzeć pod ten adres.
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=...007a1d9cb5

witam!
zgadzam sie z ratafią powinnas podlączyc jeszcze jedna swietlowkę
najlepiej 40 W ale popros o zalączenie sprzedawce poniewaz niektore swieca bladym bialym kolorem inne maja taki lekko żółtą poswiate i sa lepsze do roslin
pozdrawiam ...
www.andcom.texasnet.pl

a propo torfu..
nietrzeba dawac go do akwarium przy tej obsadzie ktora wymienilas
woda sama sie zakwasi .jezeli masz z roslin ,,Lotosy'' to dobrze jest pod nie dac czerwona glinke lub poprostu male gwozdzie pod korzenie poniewarz sa to rosliny ktore lubia duzo zelaza a sklad chemiczny wody ci sie nie zmieni
pozdrawiam..
www.andcom.texasnet.pl

Dzięki prezesie.
Sęk w tym, że nie bardzo mam pomysł jak dołączyć tą trzecią świetlówkę, bo mam pokrywe z miejscem na dwie.
Torf dałam, bo w jedej komorze filtra mam wapienne kamyki, które alkalizowały wodę i teraz jest ok. Ale może za dużo wsadziłam go do tego filtra?
Pozdrawiam

Sama kiedyś też stosowałam torf w filtrze, ale doszłam do wniosku, że nie jest to najlepszy sposób.
Woda w miarę upływu czasu się zmienia przecież w ciągu godziny, kilkukrotnie przepływa przez filtr z wkładem torfowym. Teraz jak przygotowuję wodę do podmian przepuszczam ją przez butelkę z odciętym dnem napełnioną torfem i jest O.K. Twoje ryby faktycznie dobrze będą się czuły i bez torfu tylko nie wiadomo jak zareagują na to glony. Jak całkowicie pozbawiłam wodę garbników to miałam problem z zielenicami

Skocz do: