24
dafnia koniecznie bardzo rozdrobniona i solowiec.
To ze mam nick laska nie znaczy ze jestem dziewczyną a no i nie trzymajcie ryb w słoikach
14
laska_77 napisał(a):dafnia koniecznie bardzo rozdrobniona i solowiec.
Wątpę czy uda ci się odpowiednio rozdrobnić dafnię ...
proponuję kupić już coś gotowego typu mikrovit, rozbełtać troszkę w wodzie i pipetką wstrzykiwać zawięsinę do akwarium z młodzieżą, tuż nad narybkiem.
powodzenia
ps. młode najprawdopodobniej na początku nie będą jadły pokarmu z powierzchni
0
Dzięki za rady.
Dwa dni wytrzymały na mrożonym oczliku i mikrovicie (za nim nie przepadają specjalnie), a dziś rozpocząłem hodowlę larw artemii. Mam nadzieję, że się powiedzie.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2008, 19:39 {2} przez
tdomek.)
2
WITAM DWA DNI TEMU SKALARY ZŁOŻYŁY IKRĘ DZISIAJ WYLĘGŁY SIĘ LARWY KIEDY JE ZACZĄĆ KARMIĆ. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC
33
top2107 napisał(a):adrian128 napisał(a):więc mogę go kupić i narybek będzie chciał go jeść
tak na 90 %, ale pamiętaj należy zacząć karmić jak rybki zaczną pływać, najczęściej w jednym lub kilku stadkach, t.j. po około 8-10 dniach od momentu jak zaczną machać ogonkami 
powodzenia
Jakbyś przeczytał wątek to nie zadawałbyś niepotrzebnie pytań.
Na forum nie krzyczymy (piszemy wielkimi literami) !
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
21
mam 3 skalary 1A 2 B 3C w akwa 180l i ten 1 A jest spokojny tylko czasem uzieka gdy goni go ten 3C (kiedy gonie tego 1A to tak jakby chial go skubnac za pletwy) a ten 2B tak jakby odgania tego 3C chroniac 1A czy cos z nimi nie tak??
Jeżeli pomoge kliknij w reputacje.
Masz pytania pisz na gg 8458677__
3
3szt.masz dobierz parkę a tego jednego oddaj ,albo dokup brakującego...
0
peter10 napisał(a):Po pierwsze po co zakładasz nowy temat?? nie możesz pisać w starym??
Glonojada odłów Albo najlepiej odetnij ikre z liściem i zrób jej dobre warunki w osobnum akwarium gdzieś było już to pisane o ile pamiętam wystarczy poszukać
Ja mam 3 skalary,dwa z nich stworzyły parkę i złożyły ikrę. Więc wzięłam odcięłam liścia i razem z ikrą przeniosłam do szklanego naczynia,podłączyłam pompkę aby napowietrzyć wodę i w tej chwili mam ok.60 małych skalarków,które właśnie od dzisiaj zaczęłam karmić preparatem poleconym przez panią z zoologicznego- Mikrovit-em.
Lubię psy i koty,tylko za długo się gotują :)
20
Mam 2 skalary od pół roku.
Jeden jest z odłowu drugi hodowlany.
Dziś zauważyłem coś niepokojącego zobaczyłem że jeden skalar atakuje bardzo mocno drugiego poszkodowany ma całe poszarpane płetwy i pozrywane część łusek. Patrzę a tu jeden ze skalarów ten atakujący coś majstruje przy wielkim liściu żabienicy Leny. Patrzę a tu ten atakujący składa ikrę na liściu rządkami . Składał ten co jest z odłowu czyli jest to samica ale ten drugi to samiec? nie ma tego guza na czole ten drugi. Czy może być tak że samica składa choć nie ma samca w akwarium? i czy ikra musi być zapłodniona ? I co mam zrobić z tą ikrą czy przetrwa? w akwarium są 2 skalary 4 gurami które siedzą w kątach bo skalary je ganiają bo bronią ikry i 4 kiryski i 7 rozborek klinowych .
Pomóżcie
pomoże ktoś
?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.10.2008, 20:30 {2} przez
Kesi.)
14
Jeżeli samica przystąpiła do składania ikry to druga ryba musi być samcem, ikra musi być zapłodniona i odbywa się to tak że samica składa ikrę a samiec chwilkę później ją spryskuje mleczkiem przepływając tóż nad liściem (czy tak było?).
Jeżeli samicę masz z odłowu to znaczy że jest agresywniejsza od hodowlanych ...
Po drugie jeżeli samica atakuje samca tzn. że para nie jest dobrze dobrana
pomimo to jest szansa na narybek ...
obawiam się tylko o to że samiec w odwecie zacznie zjadać ikrę ...
jak masz możliwości to odetnij liść i przełóz do mniejszego pojemnika więcej wyżej w temacie