• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ryby lezą na dnie

to czemu nie wymieniasz 20% wody co 1-2 tygodnie, to jest bardzo potrzebne.

Akwaria obecnie nie posiadam, będę miał nowe na początku wiosny :P

Godleś ma racje.A chyba masz zbiornik bez pokrywy skoro tyle wody Ci paruje.
Jak na 40 l.akwa to raczej za dużo zmienników a kiryski to stadne rybki dokup ze 2 przynajmniej.

Witam Smile Mój pierwszy post xD (poniekąd) Wg mnie masz o wiele za dużo tych ryb. "Glonojada" powinno się hodować w akwariach minimum 160l, a filtr powinien chodzi non stop!! 24h/dobę, a nie od rana do wieczora.

Z twego co napisałem na początku można wykluczyć temperaturę wynosi ona 24 stopnie. Zmienniki lubią od 22-24 stopni. Pozostaje jeszcze naruszenia równowagi w akwarium i złe parametry wody. Które z tych dwóch może być tego przyczyną i co mogę zrobić by było normalnie??

ten lek wybija wszystkie pożyteczny bakterie z filtra, chociaż wątpię, czy u ciebie są... ryby męczy zbyt wysoka zawartość związków azotowych i najprawdopodobniej je zabije, jeśli nic nie zrobisz.
filtr bezwarunkowo MUSI chodzic 24/7 bez przerw, inaczej bakterie zdychają, a ty masz azotany i azotyny dodatkowo amoniak w wodzie na poziomie zabójczym dla wszystkich żywych stworzeń.

Równowagi to u niego nie ma. Nie wyłączaj na noc filtra!! I rób podmiany codziennie ok 20%, do czasu kiedy się wszystko poprawi. I nie lej chemii!! Jeden lek nie jest na wszystko.

radziłabym do tego filtra włożyć węgiel aktywny, żeby pozbyć się resztek tej chemii. potem dolewanie sera nitrivec na przykład i czekamy na powrót równowagi biologicznej, kupujemy testy : D sprawdzamy amoniak/NO2/NO3

Włóż do filtra zeolit pochłonie złe związki.Vegetacja wie co mówi.

Jakie masz wkłady w filtrze, od tego trzeba zacząć...?

VEGEtacja napisał(a):radziłabym do tego filtra włożyć węgiel aktywny, żeby pozbyć się resztek tej chemii. potem dolewanie sera nitrivec na przykład i czekamy na powrót równowagi biologicznej, kupujemy testy : D sprawdzamy amoniak/NO2/NO3

właśnie ja ser nitrivec używam od zawsze i jest dobrze

Akwaria obecnie nie posiadam, będę miał nowe na początku wiosny :P

Skocz do: