• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Podmiany na RO, kH nie spada.

Witam.

Chcę zbić kH do poziomu 2, może 1 a ciągle utrzymuje się na poziomie 4. Im było wyższe, tym szybciej spadało w dól po podmianach (zaczynałem od poziomu 14kH). A teraz od prawie miesiąca jest na poziomie 4 :/ Robię co tydzień podmianę na czyste RO, wymieniam około 25l wody a mam 90l akwarium. Dlaczego kH nie chce spadać? Filtr RO jest OK.

AdiXXL napisał(a):Witam.

Chcę zbić kH do poziomu 2, może 1 a ciągle utrzymuje się na poziomie 4. Im było wyższe, tym szybciej spadało w dól po podmianach (zaczynałem od poziomu 14kH). A teraz od prawie miesiąca jest na poziomie 4 :/ Robię co tydzień podmianę na czyste RO, wymieniam około 25l wody a mam 90l akwarium. Dlaczego kH nie chce spadać? Filtr RO jest OK.

Coś utwardza Ci wodę - ceramika w filtrze, podłoże w akwarium, kamienie?

Rafał

W akwarium mam żwirek bazaltowy 1-3mm, korzeń, łupiny kokosa, liście dębu, szyszki olchy, rośliny (dużo) i tło strukturalne, więc chyba nie ma czegoś, co mogłoby podnosić twardość. Filtr jest wewnętrzny- Eheim 2010.

Chcę zbić kH do niskiego poziomu, żeby pH mi spadło jeszcze bardziej. Jak na razie kształtuje się na poziomie 7, czasami wyżej, innym razem mniej. CO2 mam z bimbrowni- przy mniejszym kH spadnie mi dzięki temu pH.

Podejrzane elementy typy żwirek skałka czy ceramika potraktuj octem jeśli coś zacznie się pienić to masz sprawcę.

Młode ampularie do oddania !!!

Ale napisałem, co mam w akwarium- nic, co mogłoby zatwardzać wodę. Więc co może być tego przyczyną? Jak mogę obniżyć pH?

AdiXXL napisał(a):Ale napisałem, co mam w akwarium- nic, co mogłoby zatwardzać wodę. Więc co może być tego przyczyną? Jak mogę obniżyć pH?

Sprawdź jeszcze raz twardość wody z ro (może membrana Ci przepuszcza). Potem małe doświadczenie - dwa litrowe lub większe słoiki, w jednym z 1/3 objętości Twojego podłoża zalana świeżym RO, w drugim samo RO. Odstaw na jakieś 2-3 doby na półkę i pomiar. "Nic" - to gołe szyby, coś musi podnosić Ci twardość.

Rafał

Wczoraj sprawdzałem twardość wody z RO, wszystko jest w porządku Smile

OK, zrobię to doświadczenie, o którym piszesz i dam znać, jak wypadły testy Smile

Może to bimbrownia podnosi kH? Jak myślicie? Bo to nie żwirek Smile

ale KH na poziomie 4 to już jest za mało a ty chcesz jeszcze obniżyć?po co?jest dobrze kh i ph nigdy ci się nie wyrównają jedno jest zależne od drugiego.moim zdaniem masz za nisko KH i powinieneś tak zostawić.twardość węglowa zależy w dużej mierze od roślin.wiesz wogóle jakie powinny być podstawowe parametry w akwa.?

Jakbym podwyższył kH to by mi wzrosło pH. Mam pielęgniczki apistogramma w akwarium, więc nie mogę mieć wysokiego pH.

Skocz do: