• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

BOCJA WSPANIAłA - pytania

Witam!!
Mam akwarium 112 litrów i od 2m-cy mam bocje - 2x wspaniałe i 2 kubotai.
dziś zaobserwowałem u jednej wspaniałej że dostała pękaty brzuch. problem w tym iż wiem że nie jest ona w stanie rozmnożyc się w warunkach akwariowych. więc to choroba?? rybka zachowuje się normalnie nie ma żadnych objawów choroby.( ospe już przeszła na samym początku)
dodam linka do paru fotek mojej pękatej bocji wspaniałej.
fotki

To napewno z przejedzenia czym je karmisz i co ile (w jakich odstępach czasu) i w jakich ilościach ??

ps. od kiedy tak ma??
ps.2 robisz im głodówki raz w tygodniu??

karmie je suchym pokarmem SERA mieszanka vipan (podstawowy) i san (wzmacniający) 2 x dziennie w takiej ilości że zjedzony zostaje w czasie nie dłuższym niż minuta i raz w tygodniu daje rybkom pokarm żywy lub mrożony (ochotki oraz wodzień) głodówke mają zazwyczaj w sobote podczas podmiany wody i wczoraj pod wieczór zauważyłem że jest pękata

cmg napisał(a):nie dłuższym niż minuta

strasznie dużo im supiesz tego pokarmu rub im jednodniową przerwe w jedzeniu

zgadzam się z SULA15, za dużo karny, ja swoje rybki karmię 2 razy dziennie rano i wieczorem, ale to sypię im mało... jak miałam jeszcze kulę to sypałam rybom tak dużo karmy, że piana się osadzała na brzegach Smile

GG: 6306572 :*

Koledzy wyżej mają rację.Dodam tylko jedno:bocja wspaniała potrzebuje min.375l!!!

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

Ok!! zastosuje się do waszych rad. THX za podpowiedziBig Grin

strojter napisał(a):Koledzy wyżej mają rację.Dodam tylko jedno:bocja wspaniała potrzebuje min.375l!!!
Dlaczego 375l, a nie 450l ? Przecież to tylko 10cm w górę. Głupoty wypisujesz. Bardziej bym stawiał na powierzchnię dna, a nie litraż. Dodatkowo z tego co piszesz 3-4 osoby z tego forum mogły by mieć bocje wspaniałe..

Masz pytania - 600-717-223

gg: 6643531

http://aquaparadise.fora.pl/ - Zapraszamy :)
www.jokeru.cba.pl

Piszę poprawnie po polsku

ja mam 2 bocje w 200 l i sobie żyją zdrowo Jokeru ma racje tylko kilka osób na tym forum mogło by mieć bocje gdyby potrzebowały min. 375l Smile twoje bocje jak wspominali wyżej koledzy - są przejedzone, moje też tak miały ale przezszło im jak zrobiłam głodówke Big Grin

bocja wspaniała - to nie dla mnie ryba- kiedyś miałam ją ale mnie denerwowała, szalała i demolowała akwa - w końcu wyskoczyła z akwa - tylko to szalone sworzenie mogłoby to zrobić - i na środku przedpokoju przez nikogo niezauważona - odeszła...
a w akwa zapanował błogi spokój...Smile

tutaj więcej fotek mojego baniaczka... zapraszam... http://good-times.webshots.com/slideshow...9341OCWXAE

Skocz do: