• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgnica Ramireza - białe kropki na czole

artemia, wodzień też może być. Jeszcze dafnia ewentualnie

Cześć,
Niestety te kropki powiększyły się. Są bardziej widoczne. Może to jakieś pasożyty? Mogę rozpocząć jakieś leczenie?

Stopniowo zwiększam temperaturę do 30 stopni. Kupiłem Protosol - spróbuję go jutro podać.

cały czas trzymam temperaturę 30.0-30.5 stopni Celsiusza. Podałem również w sobotę Protosol (10ml) i wczoraj ponownie tę samą ilość. Kropki jakby zrobiły się mniej białe, lecz z jednej zaczęło coś wychodzić (o wysokości około 1 mm, dość cienkie). Może ktoś pomóc w diagnozie? Nie wiem co teraz mam robić. Ryba nadal jest aktywna - je, nie chowa się, i nie straciła kolorów. Nie chcę zwiększać temperatury, gdyż boje się o neony.

To już tydzień jak masz podwiększoną. Gdyby to był jakiś pasożyt i miał zginąć od temperatury to byłoby już po nim. Ja bym stopniowo obniżał. Wrzuć nowe zdjęcie. Pokazali się ostatnio bardziej doświadczeni ludzie. Może rozpoznają.

200 L Ameryka Poludniowa

28 l Krewetki

"Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"

Jutro wrzucę zdjęcia. Tak jak pisałem kropki na czole się pomniejszyły, lecz z jednej coś wychodzi. Zakupiłem mineralizator do wody RO, jakieś witaminy oraz bakterie nitryfikacyjne. Jutro kupię 20 litrów wody RO i dodam po kolei te dodatki. Być może te kropki były spowodowane złymi parametrami wody. Badałem co prawda gh, kh, ph, no2, no3, nh3/4 oraz po4, ale może to nie wystarcza?

Reasumując:
- zaczynam obniżanie temperatury - dzisiaj do 28,
- jutro obniżam temperaturę do 25 stopni, podmieniam część wody i dolewam 20 litrów wody RO (część wyparowała i nie dolewałem z uwagi na podany lek),
- dodaję hydro aqua art (mineralizator RO), jakieś witaminy, oraz bakterie nitryfikacyjne,
- wykonam testy wody i podam nawozy dla roślin.

Jutro wykonam także zdjęcia tej ryby oraz wrzucę je na forum.

Jeżeli w/w plan działania jest błędny proszę o uwagi - jestem początkujący.

Wolniej obniżaj. Powiedzmy stopień dziennie. Co do reszty nie mam pojęcia, czy to coś da. Raczej nie zaszkodzi. Bakterie lej raczej do akwarium niż do RO.

200 L Ameryka Poludniowa

28 l Krewetki

Gdzieś czytałem o obniżaniu właśnie 0.5-1.0 na godzinę i nic nie powinno się stać.
Co do tych "dodatków" to według instrukcji wszystkie należy lać do akwarium, czyli najpierw wleję RO, a następnie hydro aqua art, bakterie oraz witaminy. Chyba, że jeszcze mam zastosować węgiel aktywny przed całą procedurą? Ale mam nadzieję, że podmiana takiej ilości wody wystarczy.

Żle zrozumiałem, myślałem że lejesz do RO najpierw. Ok w takim razie. Z temperaturą to może jestem przewrażliwiony. Ale moim zdaniem im wolniej tym lepiej.
Już zrobiłeś wszystko?

200 L Ameryka Poludniowa

28 l Krewetki

Tak zrobiłem wszystko. Powoli obniżam temperaturę już jest około 27.5 stopnia. To co wczoraj zaczęło wychodzić z jednej kropki zniknęło wraz z kropką. Na czole widać jeszcze kilka kropek. Co ciekawe samica ponownie złożyła ikrę (ostatnio 2 tyg temu, po 2-3 dniach została zjedzona - nie wiem przez kogo) i obecnie samiec jej pilnuje.
Dzisiaj wymieniłem około 10 litrów wody, dodałem mineralizator do RO (do akwarium), potem witaminy oraz bakterie nitryfikacyjne.

Być może te kropki są spowodowane złą jakością wody/złym jedzeniem? Tydzień temu te kropki były bardziej wyraźne.

Nikt nie wie?

Skocz do: