• 5 Głosów - 4.4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[200l] Czarne wody Ameryki Południowej - już są ryby

Chyba muszę spróbować Smile

Odnośnie jego przyrostu to kolega dzisiaj opowiadał o robocie w szklarniach w Holandii. Rosły między innymi ogórki. Jak przychodził rano do pracy krzaczki miały 8cm, na fajrant już około 20.

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

Ciekawe czym je szprycowaliBig Grin A potem do Polski na obiadBig Grin
Planuję zakup jeszcze jednej sztuki i 2-3 pistii.

Nareszcie ukończyłem podwodną część mojego projektu. Chciałem przy tym jak najbardziej odwzorować biotop Czarnych wód Ameryki Południowej. Wy oceńcie, czy mi się udało.

OPIS ZBIORNIKA:

Wymiary i litraż: 100x40x50h - 200l

Oświetlenie: Żarówka LED 1,5W jako oświetlenie akwarium. Oświetlenie części nadwodnej i akwarium – belka T5 3x39W

Filtracja:
1. Filtr zewnętrzny Tetra EX 700 podłączony do hydroponiki o długości 80cm. Wkłady filtra od dołu: gąbka, keramzyt, ceramika, wata filtracyjna.
2. Filtr zewnętrzny AquaSZUT Turbo 550N z watą filtracyjną, podłączony do deszczownicy. Wylot deszczownicy skierowany tak, aby delikatnie poruszał taflą wody.

Ogrzewanie: Aquael Comfortzone Gold 200W (czekam na przesyłkę).

Podłoże: Drobny piasek kwarcowy w ilości ok. 20l

Dekoracje:
1. Korzenie dębowe w większości znalezione i preparowane własnoręcznie.
2. Szyszki Olchy czarnej.
3. Liście dębu.
4. Ukryte kokosy, wyłącznie jako kryjówki dla zbrojników i pielęgniczek.
5. Patyczki i co tam fajniejszego znalazłem.

Obsada:
Aktualnie nic, ale w planach jest taka:
1. Skalar 4szt., jeśli znajdę w swojej okolicy w przystępnej cenie, to będą to Manacapuru F1 lub F2.
2. Neon czerwony 20szt. – ryby z odłowu.
3. Pielęgniczka Agassiza 1+2
4. Zbrojnik niebieski 1+1
5. I tutaj się zastanawiam, czy wpuścić 2 Sturisomy złociste, czy jednego Zbrojnika czarnopasego (wiem, że rośnie duży, ale biorę pod uwagę jego powolny wzrost)? Może wy macie inne ciekawe propozycje?

Parametry wody:

GH - 2,02st. n
KH - 1,52st. n
pH - 6,5
NO2 - nie mierzyłem jeszcze
NO3 - czekam na testy

Woda to 100% RO, jej barwa pochodzi z korzeni i kilkunastu szyszek Olchy, nie wlewałem do niej żadnych wywarów ani nic takiego.

Część nadwodną opiszę, kiedy dojdzie więcej roślin.
Jedynie napiszę, że hydroponikę zasypałem keramzytem i posadziłem żabienicę. Sporo czasu zajęło mi też ustawienie wężyków przy wylotach tak, żeby dopływ = odpływ.

Aranżację czeka kilka kosmetycznych poprawek, ale to jak wszystko będzie tonąć. Kamienie oczywiście tymczasowo przytrzymują pływające korzenie.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale mój aparat zupełnie nie daje sobie rady w niskim świetle.

Zapowiada się świetnie, trochę przeszkadza mi ten korzeń na środku 2 cm od szyby, zmniejsza to optycznie akwarium. Spróbowałbym innego ustawienia, z pozostawieniem jakiejś wolnej przestrzeni na środku, ale to już tylko moja sugestia. Smile

Nie mam bardzo gdzie go upchnąć, musiał bym przekładać filtr na drugą stronę, ale wtedy nie wystarczy mi kabla ;/

Pokombinuj z różnymi ułożeniami i sam zdecyduj. Smile
Może zamiast drugiego gatunku zbrojnika jakieś kiryski?

Przełożę filtr na drugą stronę, tylko muszę złożyć przedłużacz na filtr i grzałkę. Po takiej operacji korzenie z lewej pójdą do tyłu i z przodu będzie trochę więcej miejsca.
Chciałem kiryski, ale niestety to nie BW, dlatego zdecydowałem się na zbrojniki, będą to raczej 2 sturisomy, chyba, że ktoś zaproponuje coś ciekawszego, co będę w stanie u siebie dostać.

Dodam, że żabienica w zimie przeżywa ciężkie chwile z racji suchego powietrza. Musi być ciągle pod przykryciem, bo kiedy zdjąłem je na jakieś 2 godziny wyraźnie zwiędła. Może latem, kiedy jest wilgotniej będzie się jej lepiej wiodło.

C. trilineatus,
C. sterbai,
C. sodalis,
C. oiapaquensis,
C. armatus
C. barbatus,
C. ambiacus,
C. concolor,
C. arcuatus,
C. habrosus.
C. duplicareus
Wg serwisu planetcatfish.com naturalnie występują w BW. Smile Kirysek sterby jest w sumie bardzo popularny w sklepach akwarystycznych. Nie ma nic lepszego niż widok kirysków przekopujących piasek w niewielkiej grupie Smile

Dzięki za info, teraz już sam nie wiem na co się zdecydować. Sterby trochę drogi, ale sturisoma też nie najtańsza Smile

EDIT:

Ciągle myślę nad obsadą i wpadłem na pomysł, żeby zamiast neonów dołożyć ławicę pstrążenic. Co myślicie o takiej opcji? Lepiej będzie dołożyć do neonów, czy wpuścić więcej sztuk zamiast nich? dodam, że akwarium będzie przykryte szybami, więc ryby nie będą miały możliwości wyskoczenia.

Mała aktualizacja:

Do części nadwodnej doszły dwie guzmanie.

Skocz do: