Nareszcie ukończyłem podwodną część mojego projektu. Chciałem przy tym jak najbardziej odwzorować biotop Czarnych wód Ameryki Południowej. Wy oceńcie, czy mi się udało.
OPIS ZBIORNIKA:
Wymiary i litraż: 100x40x50h - 200l
Oświetlenie: Żarówka LED 1,5W jako oświetlenie akwarium. Oświetlenie części nadwodnej i akwarium – belka T5 3x39W
Filtracja:
1. Filtr zewnętrzny Tetra EX 700 podłączony do hydroponiki o długości 80cm. Wkłady filtra od dołu: gąbka, keramzyt, ceramika, wata filtracyjna.
2. Filtr zewnętrzny AquaSZUT Turbo 550N z watą filtracyjną, podłączony do deszczownicy. Wylot deszczownicy skierowany tak, aby delikatnie poruszał taflą wody.
Ogrzewanie: Aquael Comfortzone Gold 200W (czekam na przesyłkę).
Podłoże: Drobny piasek kwarcowy w ilości ok. 20l
Dekoracje:
1. Korzenie dębowe w większości znalezione i preparowane własnoręcznie.
2. Szyszki Olchy czarnej.
3. Liście dębu.
4. Ukryte kokosy, wyłącznie jako kryjówki dla zbrojników i pielęgniczek.
5. Patyczki i co tam fajniejszego znalazłem.
Obsada:
Aktualnie nic, ale w planach jest taka:
1. Skalar 4szt., jeśli znajdę w swojej okolicy w przystępnej cenie, to będą to Manacapuru F1 lub F2.
2. Neon czerwony 20szt. – ryby z odłowu.
3. Pielęgniczka Agassiza 1+2
4. Zbrojnik niebieski 1+1
5. I tutaj się zastanawiam, czy wpuścić 2 Sturisomy złociste, czy jednego Zbrojnika czarnopasego (wiem, że rośnie duży, ale biorę pod uwagę jego powolny wzrost)? Może wy macie inne ciekawe propozycje?
Parametry wody:
GH - 2,02st. n
KH - 1,52st. n
pH - 6,5
NO2 - nie mierzyłem jeszcze
NO3 - czekam na testy
Woda to 100% RO, jej barwa pochodzi z korzeni i kilkunastu szyszek Olchy, nie wlewałem do niej żadnych wywarów ani nic takiego.
Część nadwodną opiszę, kiedy dojdzie więcej roślin.
Jedynie napiszę, że hydroponikę zasypałem keramzytem i posadziłem żabienicę. Sporo czasu zajęło mi też ustawienie wężyków przy wylotach tak, żeby dopływ = odpływ.
Aranżację czeka kilka kosmetycznych poprawek, ale to jak wszystko będzie tonąć. Kamienie oczywiście tymczasowo przytrzymują pływające korzenie.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale mój aparat zupełnie nie daje sobie rady w niskim świetle.