18
Witam
Mam pytanie: czy helenki tracą apetyt na "mięso"?
Pytam się bo od kilku miesięcy moje helenki łażą sobie po całym akwa, spacerują po świderkach i nic ... kiedyś całe dno miałem usypane skorupami świderków a teraz całe dno aż się rusza od świderków ... są wszędzie, a helenki jak gdyby miały to w nosie. Na wegetarianizm przeszły czy jak?
Akwarium 45L
2x ampularia
2xhelena
2xzebra
xx świderków
parę rybek
64
Zamiast pomagać to robicie nic nie dające posty. Co do helenek może poprostu nie zauważasz tych martwych muszli albo wyrośnięte helenki nie biorą się za małe sztuki
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
0
Ode mnie trochę suchej wiedzy
Są tylko 2 heleny i dużo dużo świderków.
Te heleny najadły się i przebiałczyły. Ślimaki maja generalnie wolny metabolizm, jeżeli są mięsożerne to nieco szybszy niż te roślinożerne, ale nie zużywają tak szybko zapasów energetycznych jeśli mają duży nadmiar pożywienia. Trzeba poczekać i wkrótce znów będą znikać świderki, jednak nie w takim tempie jak na początku. Najlepiej dodać do zbiornika dwie kolejne heleny i doprowadzić do równowagi: śmiertelności w stosunku do przeżywalności świderków. Jeśli chciałbyś wybić wszystkie świderki, trzeba więcej helen.
18
Też myślałem o przejedzeniu ... dlatego ten temat.
Ale ten stan trwa prawie pół roku ... myślę że mam dwie helenki jarosze

.
4
Masz zbyt mało helenek i nie dają sobie rady, ileż można jeść

A co do samych świderków to są akurat pożyteczne. Jak masz ich nadmiar to je wyłap (co nie jest problemem) i rozdaj na lokalnym forum (jeśli jest) chętni na pewno się znajdą