• 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OKRZEMKI - Wszystko na temat okrzemek i ich zwalczania - brązowe glony - brązowy osad

(15.11.2013, 00:01)ozion napisał(a):  
(14.11.2013, 23:54)quarto3 napisał(a):  Ja miałem tak przez zły korzeń jak go usunąłem to brązowy osad już się nie pojawił Wink

Sorry że nie rozumiem ale co masz na myśli pod pojęciem "zły korzeń" i może jak go rozpoznać.

Wyglądał jak by schodziły z niego ciemno brązowe płaty skóry i się kruszyły ,ciężko to wytłumaczyć.

Witam
mam zbiornik 250l wymiary 100x50x50
filtr kubełkowy aqua nova
grzałka 300W
butla co2
oświetlenie 4x t5 24W
temperatura 25 stopni

w akwarium rośnie
anubias standardowy
cryptocoryna
1 cryptokoryna śróbowata takie długie liście
dzisiaj dosadzona cabomba i synema tryflorum

ryby:
4 bocje wspaniałe trochę większe ( mają ze 3 lata) i 6 malutkich
30 neona innesa było ze 100 zostało 30

Akwarium miało restart jakiś miesiąc temu rybki niedobitki pooddawane ze starych roślin został tylko anubias. Kiedyś miałem w tym akwarium problem z krasnorostami ale po długiej walce udało się go zlikwidować teraz jest problem z okrzemkami pokryły one liście anubiasów i tylną szybę po wydłużeniu oświetlenia do 10h i podawaniu co2 razem ze światłem 10h inwazja okrzemków rozmnożyła się bo zajęła również kamyki na dnie. Nie podaję nawozu w akwarium bo to by tylko pogorszyło sytuację. Okrzemki schodzą po potarciu lekko miękką stroną gąbki usuwam je mechanicznie podczas podmiany wody. Chyba powinienem Co2 podawać cały czas dopiero teraz na to wpadłem bo w nocy gdy wyłącza się światło i włącza napowietrzacz to wytrąca co2 teraz co2 będzie chodziło cały czas. Okrzemki nie tworzą trudnych do usunięcia skorup są bardziej jak pył. Co2 pomaga bo anubiasy szybko rosną a cryptokoryna która jest w samym rogu maksymalnie oddalona od co2 wypuszcza małe listki ale marnie rośnie. Wyczytałem że szybko rosnące rośliny powinny pomóc zobaczymy

parametry wody
ph 7,5 wiem że to za dużo czy samo co2 wystarczy??
po4 0,5 mg/l
no3 5-7 mg/l
testy wykonywane testami zoolek

Co mogę jeszcze zrobić żeby się pozbyć tego glonu?? bo nie jest on najgorszy ale jest uciążliwy bo trzeba go zcierać Smile. jaki powinien być prawidłowy poziom ph i czy podawanie co2 24h wystarczy??

Fotka baniaka by się przydała na okrzemki dobrze jest zaciemnić zbiornik i robić czestsze podmiany ale moja wiedza jest teoretyczna bo nigdy tego glonu nie miałem Wink
co2 powinno chodzić 24h

Jedni piszą zacienić a drudzy żeby rozjaśnić i już nie wiem co jest lepsze ilość glonu na roślinach dość sporo się zmniejszyła przez 1 tydzień po podawaniu co2 24h później sprawdzę ph i zrobię co tygodniową podmiankę z usunięciem glonu z roślin i tylnej szyby czy podłoże wysypane kamykami o dużej granulacji można sparzyć wrzątkiem na okrzemki bo przy przedniej szybie są na dnie?? kamyki jak na zdjęciu.

http://img13.tablica.pl/images_tablicapl...elskie.jpg

(25.01.2014, 11:53)grand37 napisał(a):  Jedni piszą zacienić a drudzy żeby rozjaśnić i już nie wiem co jest lepsze ilość glonu na roślinach dość sporo się zmniejszyła przez 1 tydzień po podawaniu co2 24h później sprawdzę ph i zrobię co tygodniową podmiankę z usunięciem glonu z roślin i tylnej szyby czy podłoże wysypane kamykami o dużej granulacji można sparzyć wrzątkiem na okrzemki bo przy przedniej szybie są na dnie?? kamyki jak na zdjęciu.

http://img13.tablica.pl/images_tablicapl...elskie.jpg

Wlasnie sie zarejestrowalem aby nieco pomoc.
Z gory przepraszam za brak polskiej trzcionki, gdyz nie moge zmieniac ustawien na PL aby nie zniszczyc database.

Nie jestem zawodowcem w akwarystyce, choc przez wiele lat pobocznie zajmowalem sie rozmnazaniem i hodowla ryb akwariowych.
Nie bede duzo pisal, podam jedynie fakty ktore znakomicie zdawaly egzamin w moich akwariach.
Pierwsza sprawa to uzdatnialem wode wodociagowa uzywajac dejonizatora, a dokladnie kationitu.
Usuwa on twardosc ogolna wody praktycznie do 0 stopni niemieckich, ktora nastepnie podnosilem do ok 5-6stopni dodajac wyklarowana i odchlorowana (jeden dzien w otwartym zbiorniku napelnianym poprzez sitko prysznica) woda wodociagowa.
Zbiorniki akwarium, oraz podloze, czy to nowe czy uzywane, zawsze mylem sola kuchenna, po czym kilkakrotnie plukalem.
Do tak przygotowanego akwariun i wody dodawalem z wlasnej hodowli w sloiczku infusorie, czyli pokarm przygotowywany dla najmniejszego narybku.
Po jednym dniu od wprowadzenia infusorii i pracujacych filtrach czyszczonych podobnie jak akwarium, wpuszczalem kilka najwiekszych ryb, a dopiero po ok. tygodniu sadzilem rosliny i wpuszczalem mniejsze pozostale ryby. Dla niektorych roslin potrzebna jest wyzszy stopien twardosci wody.
Po takim pierwszym uruchomieniu akwarium, kazde nastepne latwo ustabilizowac dodajac do nowego i z nowa woda 10-20% wody z pierwszego.
Co najciekawsze, to infusorie okazaly sie idealnym lekarstwem na wszelkie dolegliwosci akwarium, roslin i ryb, a wszelkie algi rzadko sie pokazywaly w zauwazalnych ilosciach.
Nawet na choroby Dyskowcow, ktore stwarzaja najwiecej problemow infusorie byly idealne, wystarczylo przetrzec chore miejsca na rybie i wpuscic ja do malego zbiornika z dobrze natleniona woda z duza iloscia infusorii na jeden dzien.
Tak szczerze mowiac, od takiego przygotowywania wody zaczelo sie moje rozmnazanie ryb, ktore w miekkiej wodzie zaczely na potege skladac ikre gdzie popadlo, a Dyskowce chcialy przy tym pozabijac wszystkie inne ryby w 120l akwarium.
Oczywiscie sama miekka woda to nie wszystko, bo do tego dochodzi sezonowa zmniana twardosci wody, oswietlenia i kilku innych czynnikow.
Doszedlem do tego ze bylem w stanie utrzymac prawie bezobslugowo akwaria z dosc gesta obsada, np. 60 doroslych skalarow, czy 20-30 Dyskowcow w 120l zbiornikach przez ponad pol roku bez wiekszej niz 10% wymiany i uzupelniania wody raz na 2 mies.
Przy dobrym wechu mozna pozniej ocenic stan wody po zapachu i tak dlugo jak woda ma przyjemny slodkawy zapach podmiana, czy wymiana calkowita wody nie jest konieczna.
Wielu pewnie uzna to za hereze, ale sa to fakty z moich doswiadczen akwarystycznych.
Sadze ze jest w tym wiele szczegolow o ktorych nie napisalem, ale przy dalszej dyskusji uzupelnie brakujace szczegoly, bo nie wszystkie w tej chwili pamietam.

Janosik - sól zabija większość tego co dobre w podłożu - to tak mi się rzuciło w oczy

A i istotniejsze
60 doroslych skalarow, czy 20-30 Dyskowcow w 120l

powiem tak pisz co chcesz ale to tylko i wyłącznie obóz koncentracyjny - przecież te ryby objętościowo zajmowały 1/3 akwarium

Szkoda że prawo Polskie czy też w twoim wypadku chyba niemieckie nie ma paragrafów w znęcaniu się nad zwierzętami o męczeniu ryb

czy ryby były pełnowymiarowe czy skarłowaciały ?

żaden argument nie obroni trzymania tak wielu wielkich ryb w tak małym akwa - tutaj porównanie do słoika będzie idealne, bo mniej więcej 2L wody przypadało na kalara, czyli w 20L możemy mieć teoretycznie 10 o dyskach nie wspomnę 4L dla 20cm ryby

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Nie ladnie tak na poczatek oskarzac kogos o znencanie sie nad zwierzetami-rybami.Na pierwszy rzut oka tak by sie wydawalo. ale przy hodowli jest tzw. rotacja ryb.
Zadna z tych ryb w tak gesto obsadzonym akwarium nie byla tam dluzej niz 5-7 dni (pod stala kontrola), ktore byly jednym z elementow prowokujacych tarlo, miedzy innymi jak, dobieranie sie par, zmiany twardosci wody, zmiany temp, pH, natlenienia, czasu i natezenia oswietlenia, itp. Mialem kilka takich rotacyjnych akwarii, dla roznych etapow i roznych gatunkow i tylko niektore mialy takie zageszczenie, ktore bylo celowe.
Jak poznasz szczegolowo etapy i warunki zycia poszczegolnych gatunkow w ich naturalnym srodowisku to zrozumiesz takie zageszczenia ryb sa naturalnym sezonowym zjawiskiem.
Tak czy innaczej zwykle akwarium to miedzy zmianami wody bylo tak samo gesto obsadzone, z tad mam porownanie o max. zageszczeniu ryb przy dobrze dobranych parametrach, a wlasciwie prawidlowej biocenozie akwarium.
Wiekszosc czasu ryby te (tzw. zarodowe pary) przebywaly w osobnych zbiornikach, duzo wiekszych niz wskazuja normy o ktorych piszesz i okres odchowu narybku przez rodzicow staralem sie wydluzac maksymalnie, oczywiscie nie u wszystkich gatunkow.
Nie wyjasnialem tego bo chodzilo mi glownie o zobrazowanie jak dobrze dobrane parametry filtracja i przygotowanie wody moze poradzic sobie nawet z tak duzym zageszczeniem ryb.

Jesli chodzi o uzywanie soli, to glowne jej zadanie to wlasnie zniszczenie wszelkich organizmow, i rozpoczecie od precyzyjnie dobranych parametrow.
Bardzo czesto te pozostalosci w starym podlozu i wodzie powoduja zwiekszanie ryzyka infekcji patogenami nawet w zdrowych akwariach.
Praktycznie to trudno pozbyc sie wszystkich patogenow, ale przy ich minimalizacji i kontroli parametrow wody nowego lub czyszczonego akwarium, ryby nie choruja, rosna szybciej i do wiekszych rozmiarow.

Akurat nieporozumienie wynikło z twojego niedokładnego opisu - zwracam honor ale brzmiało to na prawdę strasznie

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

(30.04.2015, 15:31)Tole napisał(a):  Akurat nieporozumienie wynikło z twojego niedokładnego opisu - zwracam honor ale brzmiało to na prawdę strasznie

Nie ma problema, :-)
Wiem ze byl to tez z mojej strony spory blad ze nie wyjasnilem w trakcie pisania o tym zageszczeniu

Tak przy okazji, to chcialbym zwrocic uwage innym na to ze czesto mozna sie spotkac z podobnym zageszczeniem ryb w hodowlach i sklepach zoologicznych prowadzacych takze hodowle, wiec zanim zglosimy to do odpowiedniego urzedu, nalezalo by pierw zapytac wlasciciela jaki jest cel takiego zageszczenia, aby niepotrzebnie nie narazac kogos na niezasluzone problemy.

Pozdrawiam

Witam. 3 tyg temu zalałem akwa, od tygodnia podaje co2 a od wczoraj nawoże solami, nie mam testów więc na razie podaje złe dawki, bo nie wiem czego mam za dużo a czego za mało.. (znam jedynie PO4 i NO3) akwarium 60l, oświetlenie 0,6w/l świecę od 7-17 czyli 10godzin. Od kilku dni widzę na trawniku i wąkrocie okrzemki, czy same znikną? Jak je zwalczać ? Na korzeniu zrobiły się również sinice, ale to chyba od światła słonecznego, teraz rano mam załonięte okna Wink a ślimak się chyba nimi delektuje bo z korzenia od wczoraj nie schodzi.

Znam tylko podstawy akwarystyki :/

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Skocz do: