1
Hm, myślę, że to labeo je zabijał, a sum pewnie zjadał. Bo nawet jak centymetrowe platki pływają mu, sumowi, koło pyska, to nie reaguje.
4
Załóż normalny temat z opisem zbiornika i jego zdjęciem. Jak dla mnie to ani "sum" ani labeo nie miały nic wspólnego ze zdychaniem ryb.
0
Witajcie chciałbym założyć nowe akwarium gatunkowe.
Wcześniej przez 4 lata miałem akwarium tematyczne z sumami.
Obecnie szukam jakiejś odmiany. Co proponujecie? Chodzi mi o rybki które coś robią oprócz bycia
Myślałem nad tematycznym brzankowym. Jakie brzanki byście proponowali do Sumatrzańskich by dobrze się z nimi czuły?
Jaka roślinność, PH, twardość, typ dna do brzanek?
Czy akwarium mocno obsadzone roślinnością będzie dobre?
Pozdrawiam Krzysiek.
Wymiary podstawa 80x50 wysokość 50
A może jakieś inne gatunki?
Byle nie Pyszczaki;p
0
witam mam zbiornik 200l (100x40x50) i chcę mieć taką obsadę
4x skalary
4x molinezje black molly
20x neonek innesa
4x mieczyki
8x gupików pawie oczko
6x kirysów
2x zbrojniki niebieskie
2x krewetka filtrujaca
co wy na to ?
64
(27.11.2013, 19:11)terefoniusz napisał(a): witam mam zbiornik 200l (100x40x50) i chcę mieć taką obsadę
4x skalary
4x molinezje black molly
20x neonek innesa
4x mieczyki
8x gupików pawie oczko
6x kirysów
2x zbrojniki niebieskie
2x krewetka filtrujaca
co wy na to ?
tak może być
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.11.2013, 17:28 {2} przez
klosek.)
1
Witam.
Zbiornik 112L
15 neonków Innesa
4 otoski
3 kiryski panda lub lamparcie lub sterby
Wszystko to chciałbym uzupełnic czymś większym i mam na oku parkę prętników lub pielęgniczek ramireza. Czy mógłbym wpuścić obie czy wybrać tylko jedną.
Z kolei kiedyś miałem cierniooczki i uwielbiam te ryby. Dało by radę dorzucić 3 sztuki tutaj?
Ewentualnie prosiłbym o sugestie zmiany ilości poszczególnych gatunków. Oczywiście jak się by dało to najbardziej chciałbym obsadę:
20 neonków Innesa
parkę prętników karłowatych
parkę p. ramireza
5 otosków
4 kiryski panda lub lamparcie lub sterby
4 cierniooczki
Ale to chyba za dużo no nie? W ramach możliwości chciałbym wszystkie gatunki ewentualnie w mniejszej ilości.
1
ja mam akwa 60l chce zrobić restart na tanganike ale nie wiem jakie ryby mogę tam wpuścić mam zamiar dać dużo kamieni i korzeń ale bez muszli bo to mi się nie podoba więc muszlowce odpadają może 3x naskalniak regana i może do nich 2x lelelupa albo 2 opcja 3x księżniczki z Burundi nie wiem nie znam się na tym bo dopiero zaczynam i proszę o rady jakie mogę kupić ryby. Na dno oczywiście piasek, mam filtr aquarel fan 1 plus i 100w grzałkę i jedną świetlówkę zdecydowałem się na restart bo w moim akwa miałem problem z krasnorostami które obrosły wszystkie ozdoby i rośliny nawet trochę filtr i nie mam pojęcia jak się tego pozbyć więc proszę o rady. Z góry dzięki za odpowiedż
1
Tanganika jest bardzo terytorialna więc z tym trzeba bardzo uważać w małych zbiornikach. Muszlowce jak najbardziej tak, nie muszą mieć muszli jak nazwa wskazuje, świetnie się mnożą i czują właśnie w jaskiniach muszle nie są im konieczne. Do tego jakąś dobraną parę naskalników, troszkę mniejsze i chyba ładniejsze od Reganów są Julidochromis transcriptus. Para leleupa by z nimi nie kolidowała. Pamiętaj, że szczególnie szybko mnożą się właśnie muszlowce i leleupy przy dobrych parametrach i wtedy będzie problem. Księżniczki bym odpuścił. Powód: Jak zaczną się mnożyć będą atakować wszystko co wejdzie na ich teren. Zaś już podrośnięte młode biorą udział w wychowaniu kolejnego pokolenia i tak robi się tzw. "sicz rodzinna". Razem przeganiają intruzów. Dla księżniczek więc to zbyt małe akwarium. Polecam bardziej może taką obsadę: 1x para Julidochromis transcriptus, 2 - 3 x para - jakaś mała odmiana muszlowców, 4-6 szt. telmatochromis vittatus (bardzo spokojne i nie kolidujące, miedzy sobą też nie dochodzi do spięć). Pozdrawiam.
1
ok dzięki za rady na pewno zastosuje pozdro
2
Siemka to znowu ja...
Otóż posiadam 19 litrowy baniak, w którym jest tylko jeden bojownik. Jest możliwość dodania mu jakichś fajnych sąsiadów?
Dzięki.
Ostrzeżenie 10% za pochopne stawianie tematów i nie korzystanie z szukajki/ Terminator
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.02.2014, 00:20 {2} przez
Terminator.)