• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kropla Azji .

No przepraszam ! Proszę nie stosować do mojej osoby żadnych obelg i jeszcze jedno samice mają dużo kryjówek ,roślinek . Nie będą niebawem pływać brzuchem do góry , ponieważ mój tato hodował już ryby i zna się . Trzymał kiedyś bojowniki w takim akwa , żyły 2-3 lata .Znalazłem akwarium na strychu i postanowiłem założyć mały baniak .Dzięki Marcin za radę : ) . Czy wy też radzicie mi wyciągnąć sztuczne roślinki ? Zasadziłem wczoraj w żwirku roślinkę łodygową czy taka roślinka może być w żwirku ? Co do krewetek to ... ja raczej ich nie kupię bo już nie mam kasy a muszę kupić filtr i grzałkę , a nowe podłoże ,krewetki będę musiał poczekać : / ...

Pozdrawiam

OK, zaczynasz, błędy się zdarzają. Sztuczne roślinki nic w akwarium nie robią, oprócz wyglądania... Dla niektórych to wygląda kiczowato, a niektórym się podoba. Ty zdecyduj. Tak, roślinki mają być w żwirku.
Ale jak na razie najważniejszy jest filtr, potem grzałka i inne rzeczy.

(01.09.2013, 21:44)bóbr napisał(a):  OK, zaczynasz, błędy się zdarzają. Sztuczne roślinki nic w akwarium nie robią, oprócz wyglądania... Dla niektórych to wygląda kiczowato, a niektórym się podoba. Ty zdecyduj. Tak, roślinki mają być w żwirku.
Ale jak na razie najważniejszy jest filtr, potem grzałka i inne rzeczy.

I oddanie 4 bojowników

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

(01.09.2013, 21:16)czubatka napisał(a):  Dzięki Marcin za radę : ) . Czy wy też radzicie mi wyciągnąć sztuczne roślinki ?

co do roślinek - jak podkreśliłem to moja opinia Smile Niestety wiem że teraz wszystko mamy z chin, jednakże kiedy można ograniczyć ryzyko to to robię Smile nie ufam składowi chemicznemu takich "wytworów" i tak na prawdę nie wiadomo co dzieje się przy dłuższym "namaczaniu" Wink może niektóre i ładnie wyglądają (w końcu małe chińskie rączki które to robią są zwinne) ale ryba to też stworzenie i szkoda truć Smile

Nie dziwie się Oskarowi że tak zareagował ma prze rybienie a wy mu filtr wybieracie który i tak będzie za słaby i dane osobniki po 2 miechach padną ...

Po drogie śmieszne jest to że wypowiadają się osoby które pierw pytaja o pomoc a za dwa dni są ekspertami i "niby:" pomagają

Nie trzeba dużo czasu żeby prześledzić forum i zobaczyć kto ma wiedzę o akwarystyce. kilka osób które rzeczywiście mają wiedzę<Oscar,i Klosek,apri cort,edison> i pojecie zostały zakrzyczane przez resztę i nie wnioskuje tego po ilości postów bo to nie żadna miara tylko po wypowiedziach.

A nie wiedza to nie jest usprawiedliwienie bo źródeł mnóstwo trzeba tylko chcieć poszukać..
A co do ciebie czubata to skoro twój tata jest taki dobry to czemu sam ci nie skompletuje sprzętu ?

(01.09.2013, 16:13)czubatka napisał(a):  [...]Wiem ,że akwarium może być przerybione no ale cóż w zoologu powiedzieli ,że to wystarczy też tak myślę[...]
Wiesz, że akwarium jest przerybione ale uważasz, że wystarczy? Sam sobie zaprzeczasz.

(01.09.2013, 19:51)Carlosuk napisał(a):  [...]To nie idiotyzm tylko ludzka niewiedzaSad i chciałbym kolego zobaczyć twoje początki w akwarystyce[...]
Nie było aż tak źle. I na pewno moje błędy nie były popełniane z pełną świadomością, że robię coś nie tak tak jak w tym wypadku. Dlaczego mając do dyspozycji internet autor tematu najpierw działa a potem pyta a nie na odwrót?

(01.09.2013, 19:52)marcin1983lodz napisał(a):  [...]Zastanawiam jakim trzeba być imbecylem, ignorantem i patałachem by od razu ubliżać - a nie wytłumaczyć. Do ubliżania każdy jest pierwszy - gorzej gdy chodzi o tłumaczenie - wtedy nie ma nikogo.
Faktycznie Twoja wypowiedź nie zawiera żadnych obelg. Sam jesteś doskonałym przykładem tego, że do ubliżania każdy jest pierwszy. Broniąc kogoś innego ubliżasz mi ale pewnie tego nie zauważyłeś. Wytykasz mi jakieś wady a sam nie jesteś lepszy i nie ma tu znaczenia, że robisz to w ramach poparcia dla innego użytkownika. Chcesz dać dobry przykład to go daj bo w tej chwili tylko się ośmieszyłeś.

(01.09.2013, 19:57)Carlosuk napisał(a):  [...]Oj można można,mój szef zawsze mówił ze nie wszystkie drzewa są okrągłeBig GrinBig GrinBig Grin
I miał rację. Od siebie dodam tyle, że nie ma na świecie żadnego okrągłego drzewa. A jeżeli twojemu szefowi chodziło o przekrój pnia to również nie znajdziesz idealnie okrągłego.

(01.09.2013, 21:10)bóbr napisał(a):  Oskar chyba zawsze ma rację, ale trochę przesadza. No bo 20l z 5 bojownikami bez filtra... Sad[...]
Nie zawszeBig Grin Piszesz, że przesadzam ale chyba sam widzisz, że jest to po prostu nienormalne.

(01.09.2013, 21:16)czubatka napisał(a):  [...]mój tato hodował już ryby i zna się . Trzymał kiedyś bojowniki w takim akwa , żyły 2-3 lata .[...]
Faktycznie się zna skoro nie doradził Ci kupić najpierw filtra i grzałki.

(01.09.2013, 22:26)Grafolog napisał(a):  Po drogie śmieszne jest to że wypowiadają się osoby które pierw pytaja o pomoc a za dwa dni są ekspertami i "niby:" pomagają

To że piszę coś na forum, nie musi oznaczać, że uważam się za eksperta, jeśli miałeś na myśli mnie. Ale w tym temacie wszystko było jasne, także nie wiem jakie miało znaczenie kto odpisze. Swoją drogą, strasznie go gnoicie, chłopak zaczyna, chciał dobrze, ale mu nie wyszło. No nie wiem czy to powód, żeby go nazywać idiotą, ale jak tam wolicie...
Dobrze by było przestać się kłócić, bo dyskusje przesłaniają temat i za chwilę największym tematem będzie kto ma rację

oskar777 nie chodziło tu o to by nawrzucać tylko "pokazać" jak to miło Smile

choć bóbr ma rację - bez sensu się kłócić, chylę głowę - bo faktycznie, nie popisałem się błyskotliwością - przepraszam. Ale irytuje mnie gdy ktoś zaczyna rozmowę od wrzut. Każdy kiedyś zaczynał i nie należy krytykować aż tak dobitnie - odrobina zrozumienia dla innych Smile

(01.09.2013, 22:55)bóbr napisał(a):  [...]No nie wiem czy to powód, żeby go nazywać idiotą, ale jak tam wolicie...[...]
Masz rację, że to nie powód. Ale tak jak pisałem wcześniej: czemu ludzie najpierw zakładają akwarium na łapu- capu niejednokrotnie wydając kasę na niepotrzebne sprzęty a dopiero potem wchodzą na forum i pytają? Dla mnie to po prostu głupota bo kiedyś nie było tak łatwego dostępu do informacji jak teraz. W tym wypadku mamy jeszcze do czynienia z przypadkiem: "piszcie co chcecie ale ja i tak wiem lepiej bo mój tata...ble, ble, ble". Po co radzić komuś z filtrem i grzałką (pomijając to, że to wyposażenie powinno się znaleźć w akwarium przed rybami) skoro nie chce zmienić podstawowego błędu czyli obsady i za samym wstępie to zaznacza?

Nie niema znaczenia kto odpisze byle miało to jakiś sens .Nie mam też nic do ciebie,ale patrz on zadaje pytania odpowiadasz mu np o roślinkach a główny problem jest pominięty bo z wypowiedzi jego jasno już masz odpowiedz ,

"jeszcze jedno samice mają dużo kryjówek ,roślinek . Nie będą niebawem pływać brzuchem do góry "

Teraz ładnie kupi grzałkę jakiś tam filtr a ryby dalej będą się katować i tyle z tej pomocy..

A jeżeli ktoś robi coś takiego z świadomością to już nie jest to nie wiedza tylko....< Każdy sam sobie dopowie>

A i wczoraj widziałem ten temat na innym forum gdzie już odpowiedz dostał.
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=35574

Skocz do: