• 17 Głosów - 3.82 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

>>>>> Rozmnażanie GUPIKÓW <<<<<

Tak to jest ciąża i nie długo możesz spodziewać się potomstwaTongue. Raczej nie potrzebujesz kotnika jeżeli masz gęsto obsadzony zbiornik to rybki spokojnie się uchowają i przeżyją najsilniejszeWink

dzięki za odpowiedź
zaobserwowałem jak kilka żółtych kulek zostało wydalonych przez samice to chyba ikra którą zaraz zjadła
i zastanawiam się czy to koniec czy dopiero bd miała małe mam ją jakoś od czerwca i nie miała jeszcze młodych Smile

Gupiki nie składają ikry tylko rodzą już żywe młode, co prawda mogła być to niezapłodniona ikra i została po prostu wydalona z organizmu. Spokojnie trochę cierpliwości, kilka samiczek, samiec i gwarantowane młodeTongue.

dzięki za pomoc Tongue
dlatego się dziwiłem czemu pojawiły się jakieś jajeczka ale teraz wiem że ikra rozwija się w organizmie i rodzą się od razu żywe Tongue

Witam! Mam dwie samiczki gupika ,obydwie sa zapłodnione(wyraźnie widoczna ciemna plamka koło płetwy odbytowej) , nawet widać mały wzgórek koło odbytu. Problem tkwi w tym ze wygladaja one tak juz od prawie dwóch miesiecy... Karmie je mrożonym pokarmem , próbowałam tez zmian temperatury wody.Obecnie mam w akwarium 22`C . Co moge jeszcze zrobic zeby przyspieszyc poród?

Ciekawe czy sobie też zrobisz cesarkę tylko dlatego żeby przyspieszyć poród ,po co ingerować w naturę ?

Jeżeli karmisz je mrożonym pokarmem i przekarmiasz to możesz mieć złudzenie tylko że są w ciąży, może być również tak że gupiczki już któryś raz są w ciąży a maluchy zostały zjedzone wszystko zależy od obsady i miejsca i kryjówek . Przed samym porodem plama stanie cie czerwona proponuje zmniejszyć porcje jedzenia i czekać cierpliwie ,głodna ryba to zdrowa ryba.

Pozdrawiam

Nie chodzi mi o to zeby zrobic rybce cesarke tylko o to zeby jej sie nic nie stalo . a brzuchy maja takie same czy sa najedzone czy po 2 dniowej głodówce. Widze ze nie pozostaje nic tylko czekac a nie szukac rady na forum gdzie zawistni ludzie oskarżaja mnie o meczenie ryb .

Gupiki kocą się co miesiąc, skoro twoje już od dwóch są takie pękate ja bym podejrzewała stan chorobowy, opuchnięcie narządów lub coś w tym kierunku.

Bede czekac cierpliwie Smile

Mi się kocą raz na 2 a nawet 3 miesiące i nie wiem w czym jest problem.Mam małe przerobienie w baniaku 60l(50 rybek) czy to może mieć wpływ?Wodę trzymam na 25-26 stopni, filtr wewnętrzny, światło włączone po 12h.12 samiczek i 5 samców gupika i kocą się bardzo, bardzo rzadko.Chyba pomogło że zwiększyłem temp z 25 do 28 stopni.

Skocz do: