• 8 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie podłoże jest najlepsze dla Twojego akwarium? - temat zbiorczy - tu pytaj

Możesz dać 1cm ziemi jak chcesz, ale sam żwirek wystarczy dla mało wymagających roślin, ewentualnie są takie kulki/pałeczki nawozowe które sie daje bezpośrednio pod korzenie. Jeżeli chcesz prostą kompozycję to 4cm przód i 9 tył. Możesz pomyśleć nad bardziej wyrafinowaną kompozycją, np: wzgórze z boku, albo kształt litery U. Wszystko zależy od planowanej kompozycji.

W akwarystyce pośpiech wskazany tylko przy ścieraniu wody z podłogi.

A więc (z braku odpowiedzi) zrobię tak; na dno wysypię 2cm najzwyklejszej ziemi ogrodowej bez nawozow,powtykam kilkanscie kulek glinianych,polozę na to siatkę i zasypie 4-5cm z przodu 8-10 cm z tylu akwarium czarnym drobnym zwirkiem.Żwirku jeszcze nie kupiłem wiec powiedzcie Mi jakiej grubosci bedzie odpowiedni do mego 112l akwarium(obsada w postach powyżej) i jakie do tego oswietlenie bedzie dobrze dobrane(mam obecnie 2*20W zwyklego zimnego swiatła)?Proszę o jakieś konkretne podpowiedzi.Będę bardzo wdzięczny Smile Pozdrawiam

Akwarium 112l profil Lt
podloże;żwir na ziemi ogrodowej
flora;cryptokoryna,zabienice,anubias,nadwodka szerokolistna,kilka innych prostychy w hodowli
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2

Cześć !

Wczoraj kupiłem podłoże do akwarium takie 2w1 (substrat i podłoże) i wyczytałem ,że można je zastosować jako substrat , to podłoże to aquael aqua grunt . Do akwarium 112l chce zastosować 2 worki po 3l i to przykryć jakimś żwirkiem , i tu pytanie : Jaki żwirek polecacie ?

2-4mm polecam czarny bazaltowy (tylko zatwardza wodę).
Vszu zwykłe świetlówki 6,5k K są ok.

No widzisz zatwardza wodę i ma ostre krawędzie , a moja bocja , kirysy , kiryśnik i gllonojady mogą się pokaleczyć Sad

Dzięki za info Chmurkins Smile

Akwarium 112l profil Lt
podloże;żwir na ziemi ogrodowej
flora;cryptokoryna,zabienice,anubias,nadwodka szerokolistna,kilka innych prostychy w hodowli
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2

Bazalt jest obojętny. A produkty podłoży Aquaela są poniżej oczekiwań.

Tylko , że mi się bazalt nie podoba i nie chce aby moje ryby się pokaleczyły

Na pewno się nie pokaleczą, widziałem kirysy i glonojady na bazalcie, i żaden nie miał najmniejszej ranki.
Ciemne podłoże jest najbardziej praktyczne, bo wizualnie maskuje brud, i daje bardzo dobry kontrast wizualny.

Pomyśle nad bazaltem , a co myślicie o piasku ?

Skocz do: