• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mech - proszę o porady co robić, by pięknie rósł

Witam, jak w tytule, poszukuje porady jak sprawić by mech rósł ładnie, zielono i gęsto.

Mam zbiornik 125l i mimo, że inne rośliny pieknie mi rosną, mech ciagle mi gdzieś przepada, żółknie i robi się bardzo rzadki. Próbowałam różne odmiany i mimo nawożenia, CO2 i zainsalowania oddatkowych świetlówek jakoś mi nie chce rosnąć.

Nie rozumiem co robię źle, zwłaszcza kiedy to ma być mało wymagająca roślina!

Chciałabym także zacząć "produkowac" wiecej mchu do użytku w akwariach z narybkiem, wiec prosiłabym o porady jak założyć akwarium/zbiornik dla mchu by rósł najlepiej. Z góry dzięki i pozdrawiam Smile

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

mech jaki gatunek? ogólnie mech w moim akwa rośnie jak szalony ale potrzebuje dużo światła inaczej będzie gnić. Ponadto musi być akwarium zarybnione CO2 zbędne bynajmniej ja nie używam.

Obojętnie jaki - nawet normalny jawajski. Mi po prostu nie rośnie, nie wiem czy to nie wina krewetek?

Miałam akwarium z silnym światłem, i co2 a i tak wciąż nie rósł jak trzeba.

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

hmm, czym nawozisz prócz co2? Używasz może węgla w płynie?

Jak masz w 125 małą obsadę i dobry filtr to bez nawożenia makro możesz o mchach zapomnieć. Moje rosły dobrze jak woda była stara. Zaraz po podmianie mchy stawały i czekały na rybi nawóz Smile Co2 nie odgrywa wielkiej roli jak mszaki stoją głodne. Oświetlenie standardowe na większość mchów wystarczy.

Witam, przepraszam, że odkopuję stary temat ale nie widzę sensu w zakładaniu nowego jeśli moje pytanie jest z tej samej dziedziny co autora wątku.
Mam akwarium 120l, sporą obsadę ryb ( molinezje, platynki, neonki, danio, jeden bojownik i jedna krewetka - nie udana próba wpuszczenia krewetek, teraz nim znowu to zrobię chcę mieć w pełni przygotowane akwarium ), kamienie, korzenie, podłoże to piasek i żwirek. Filtr z napowietrzeniem, grzałkę i ledowe oświetlenie.
Moim marzeniem jest aranżacja - dwa drzewka ( na pewno wiecie o co mi chodzi - korzeń a na górze siatka obsadzona mchem który ma tworzyć koronę drzewa ), skarpy, trawniki...
Skarpy wykonałam z plastikowej formy ( chodziło o kształt, rusztowanie,jest mocno powycinana i obłożona kamieniami tak żeby ryby mogły wpływać pod spód ) a na górze położyłam drobną, ogrodniczą siatkę. Między siatkę a skarpę włożyłam mchy.
Podobnie sprawa się ma z koronami 'drzewek'. zrobiłam coś w rodzaju czapeczek które od środka wyłożyłam mchami i założyłam na czubek korzeni.
Jednak to już moje trzecie podejście z mchami ( 1. Nieudane bo zamontowałam mchy na kawałkach siatki i za mocno przysypałam piaskiem. 2. Nieudane bo skarpy zrobiłam z samych siatek i kępki mchu wrzuciłam po prostu pod siatkę tak, że miały najwyraźniej za mało światła i raczej nie doczekała bym się, że wyjdą ponad siatkę ) i znowu się martwię, że zakończy się niepowodzeniem. Czy Mchy wyjdą z pod siatki? Mogą być tak hodowane? Czy powinnam zrobić kształt z siatki, na niej umieścić mchy i przywiązać lub nałożyć na to drugą siatkę?
Proszę o wszelkie rady w zakładaniu trawników z mchu. Jestem otwarta na propozycje i bardzo chcę żeby wszystko było jak należy.
Pozdrawiam

Mchy lubia nie za ciepla wode, do 24 stopni,u mnie lepiej rosna bez nawozeniaze srednim swiatlem tylko sam potas. Powinny wyrosnac spod siatki.

Pisownia!

https://www.youtube.com/watch?v=RyAIYTH67BI
Ludzie w taki sposób robią ściany z mchu, zatem nie powinno być problemu.
https://www.youtube.com/watch?v=iMzVgUg3NOI
a tu masz jak się robi trawnik.

W akwarystyce pośpiech wskazany tylko przy ścieraniu wody z podłogi.

Ok, dziękuję za pomoc. Muszę się uzbroić w cierpliwość. He, he a nie mogę się już doczekać kiedy zamiast siatki będzie widać roślinki.
Jeszcze takie pytanie, jak wygląda hodowla gałęzatki? Z jednej zrobiłam trawniczki ( rozrywałam i przyszywałam do siatki, to chyba daje najszybszy efekt ) ale w paru sklepach słyszałam opinię ( nie wierzę sprzedawcom ), że gałęzatki nie rosną itd. Przecież to nie logiczne, muszą rosnąć.
Czy ktoś na forum 'specjalizuje' się w gałęzatkach i dał by kilka dobrych rad? Wink

Rosną tylko powoli. A do ściany z mchu to trudno go utrzymać, krewetki i ryby wlatujące za siatke , śmieci także powodzenia.

Skocz do: