• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Akwarium 150 l - proszę o wasza pomoc

Niedawno odziedziczyłam akwarium 150l 100x30x50 wraz z obsadą. Jest tego bardzo dużo i wszelkie gatunki, więc proszę o radę co mogłabym zostawić a co muszę oddać, bo to co tam jest przyprawia mnie o zawrót głowy, a chciałabym zapewnić im jakieś odpowiedniejsze warunki.
1+1 ramirezki
1+1 barwniak czerwonobrzuchy
1+1 barwniak szmaragdowy
1+1 kakadu
1+1 proporczykowiec nigeryjski
1+1 gurami mozajkowe
2 skalary
6 sumów szklistych
Apistogramma "Viejita" GOLD (taką nazwę podano mi na forum a innej nie znalazłam) - samiec
4 kiryski
2 piskorki
4 zbrojniki (2 niebieskie, gibiceps, złoty)
grubowarg zielony
długonos ciernisty
mruk trąbonos
duch

Te wszystkie ryby żyją tak ponad rok i co dziwne żadna jeszcze nie odpadła.

Rośliny:
Lotos tygrysi czerwony
Anubias jeden duży drugi mały
Kryptokoryna
Wąkrotka
Lotos tygrysi zielony
Mech
Gałęzatki
Żabienica Red Flame (bynajmniej za taką sprzedana)

Sprzęt:
Filtr kaskadowy AQuaClear 50 (gąbka, amonia, ceramika)
Grzałka sera 100 (temp w pomieszczeniu 22-23 stopnie, podczas dłuższej nieobecności druga 100w)
Oświetlenie ledowe(taśmy) około 1000 lumenów

Parametry:
pH - 7,5
KH - 4-5
GH - 14
NO3 - 50-100
NO2 - 0,5
Cl oczywiście 0

Pokarmy:
Granulki TetraMin
Płatki Tropical supervit
Mrożona ochotka, dafnia i artemia
Żywe wodzienie.
2 razy dziennie na zmianę, jeden dzień w tygodniu głodówka

Moja przygoda z akwarystyką dopiero się zaczęła więc wszystkie uwagi są na wagę złota Wink

Załączone pliki Miniatury

Co do akwarium , sprzętu , aranżacji , pokarmu i roślin nie mam zastrzeżeń .
A co do ryb to rzeczywiście zawrót głowy , więc tak ryby , które bym zostawił to :
-Ramirezki (dlaczego , bo pięknie wyglądają w takich akwariach )
-Gurami mozaikowe (dlaczego , ładne )
-Kiryski ( zawsze podłoże będziesz miał czystsze )
-Apistogramma "Viejita" GOLD (Piękna ryba , pierwszy raz ją widze )
-Glonojady ( Chyba wiesz dlaczego {zawsze lepiej mieć mniej glonów})
-Duch ( zadziwia swoim wyglądem )
-Ewentualnie skalary ( tak żeby prezentowały akwarium )

Ta osoba po której odziedziczyłeś to akwarium to był jakiś doktorek(bez obrazy) . Bo takie ryby to się rzadko spotyka i taką obsadę .

A jeśli ci się nie spodoba proponuje sprzedać wszystkie ryby i założyć nowy temat apropo obsady .Big Grin

Co Ty jej proponujesz?
1+1 ramirezki-wybierz
1+1 barwniak czerwonobrzuchy
1+1 barwniak szmaragdowy
1+1 kakadu-kakadu trzymamy w haremach

Wybierz dwie pary resztę oddaj.

Tylko musisz zapewnić duzo roslin, by się nie wybiły ale jak zyja tyle razem nie powinno nagle być kłopotu.
1+1 proporczykowiec nigeryjski- może zostać
1+1 gurami mozajkowe-oddaj tak samo jak skalary
2 skalary-oddaj one potrzebują znacznie większego zbiornika
6 sumów szklistych- zostaw
Apistogramma "Viejita" GOLD (taką nazwę podano mi na forum a innej nie znalazłam) - samiec-hmm ??? pierwszy raz widze, nie znam w ogólę tej ryby
4 kiryski- jakie????
2 piskorki-dokup bo sa stadne lub oddaj
4 zbrojniki (2 niebieskie, gibiceps, złoty)-niebieskie zostaw reszta oddaj
grubowarg zielony-oddaj za duza i stadna
długonos ciernisty-stadna dokup lub oddaj
mruk trąbonos-tak samo jak duch oddaj
duch-oddaj ta ryba potrzebuje zbiornika 300 min

Mam nadzieje, że troszkę pomogłam Smile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Przyznam, że chciałabym z czasem stworzyć jakiś biotop, ale na razie ze względy na połączenie 3 kontynentów w tym akwarium chyba się nie da, a jeśli to w którym kierunku powinnam iść (parametry, sprzet itd)?
Co do kirysków z tego co widzę to każdy jest inny ;o Panda, spiżowy(z dziwnym wydłużonym ogonem, albinos, pstry. Chyba tak się nazywają.

O Matko Big Grin wybierz jeden gatunek i oddaj reszte. Wybierz sobie, który bardziej Ci się podoba i dokup tak z 6 sztuk jeszcze.

Hmm w co wolisz ja radze towarzyskie jak na razie .

Lub ameryka płd
CZarne wody, białe wody.
Zostaw pielęgniczki ramireza i kakadu(dokup samiczkę)
któres z kirysków i dokup kilka sztuk
Zbroniki niebieskie.

Dokup jakąś ławicę:
-neon, 20 sztuk który Ci sie podoba
-miedzik obrzeżony piekne są
- fantom czarny po prostu wybarwione samce mmmm cuda
-coś kolorowego gupik(tylko nie odławiaj młodychSmile
-no i te proporczykowce

Azja:
Zamiast gurami daj pretniki karłowate lub bojownika:
-brzanki Purpurowe lub titeja albo 20 sztuk danio
-piskorki
-sumiki szkliste

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Dzięki za te cenne informacje. Jeśli chodzi o Neonki to były w tym akwarium Inessa koło 20 szt, ale były malutkie i powolutku....znikały. Ostatnich kilka odłowiłam. Były jeszcze Platki 8 szt, Tęczanka Neonowa, Tetra Color, Gurami Marmurkowe i Złote, ale tych już się pozbyłam. Na razie niech zostanie towarzyskie a później zdecyduję się na jakiś kontynent, a następnie biotop. A czy proporczykowce to nie jest czasem Afryka?

Ciiii Big Grin pomyliło mi sie bo miałam Ci trzecia napisać i myślę Big Grin
Afryka:
Proporczykowce
Barwniaki oba(tylko oddziel) i zastanawiam się co jeszcze do tego
Coś wykombinuje i napisze Smile)
Za dużo myślę

Myślę, że najlepiej towarzyskie, bo ciężko będzie Ci się pozbyć wszystkich ryb od razuSmile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Widzę że na zabójczy poziom no3 nikt uwagi nie zwrócił, masz za dużo ryb i ten filtr też taki średni dobrze było zainwestować jednak w kubełek. I pozbyć się większości obsady.
Można by dać amerykę ale na skalary masz trochę za wąski zbiornik.

Więc zrobił bym prawie amerykę Big Grin :

1+2/3 Gurami
30 neonów czerwonych
10 otosów / 1+1 zbrojnik niebieski
10 kirysów panda
2+2 ramireza lub 1+4 kakadu

Pozostałe ryby jak najszybciej oddaj bo z parametrów wynika że się trują. Podmieniaj częściej wodę dopuki nie pozbędziesz się obsady, dokup też jakieś szybko rosnące roślinki bo też u ciebie ich brakuje. Mimo że ryby byly tak rok dobrze by było żebyś zrobiła tam porządek jak najszybciej.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Skłaniałabym się ku tej Afryce, bo bardzo mi się podobają proporczykowce i barwniaki, poza tym Anubiasy i Lotosy to chyba też Afrykańska bajka. Ale to oczywiście nie teraz. Na ten moment tylko redukcja obsady. najpierw poszukam domu dla Gibicepsa i Złotego(ten już ma około 20cm), skalarów, ducha, choć będzie ciężko, bo to kaleka jest ;( Ma skrzywiony pyszczek i nie jest czarny jak inne tylko brązowy. Ma ok. 20 cm i od dwóch lat nie urósł mimo, ze wcześniej żył w 450 litrach(powód dla którego przygarnęła go osoba od której teraz ja mam akwarium)

klosek jakie rośliny polecasz?

Dorzucam jeszcze zdjęcie Apistogramma "Viejita" GOLD. Można ktoś zna polską nazwę tej rybki

Proporczykowce zaczęły mi się trzeć w ogólnym Wink

Filtr jest definitywnie "na styk" i problemy ze związkami azotu również z tego wynikają a nie tylko ze złej obsady. Jak chcesz zostać przy kaskadach (chociaż tu bym raczej widział kubełek) to kup FZN-3.

Skocz do: