• 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OKRZEMKI - Wszystko na temat okrzemek i ich zwalczania - brązowe glony - brązowy osad

a ja czytam i czytam i nie potrafie znaleźć przyczyny pojawienia się okrzemków w moim akwarium gdyż w zbiorniku jest 80 litrów wody, oświetlenie około 0.5 vata na litr wody filtracja 24na dobrę oświetlenie na programatorze 12 godz na dobę w tych samych godzinach.
Zbiornik ma 8 dni i na roślinkach widać brązowe naloty do tego tylna ściana akwarium w środkowej części porosła jakimś zielonym glonem .
z Tego co ja wiem to nie zaleca się czyszczenia ręcznego glony gdyż się je roznosi po baniaku.
być może wpuszcze jakąś ekipe sprzątającą ??
proszę o rady

Okrzemki to można powiedzieć że jest to standard w świeżych baniakach jeżeli usuniesz zarażone liście a zbiornik się ustabilizuje nie powinny wrócić. Na ekipę jaką kolwiek jest za wcześnie, cierpliwości jeżeli liść jest bardzo zarażony poprostu go wywal.[/u]

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

witam tez mam problem z brazowym nalotem jest wszedzie schodzi pod palcami jak z nim walczyc akwarium 180 l oswietlenie oryginalne 12 pielegnic zero roslinek tylko 2 sztuczne i duze kamienie wszystko brazowe a takze osad na szybach co robic z tym

Przeczytałem caly temat i wciąż jedno mnie nurtuje. Skoro okrzemek powstaje z powodu małego światła to dlaczego jedną z porad by zwalczyć jest krótsze świecenie?

Ktokolwiek?

Bo zniknie nie mając światła. Ale to błędna taktyka, lepiej poświecić dłużej i mocniej, aby tzw rośliny wyższę zaczęły rosnąć, i wyprą okrzemka. Z tym że przy świeżych akwariach lepiej imnimalizować światło, co by rośliny się najpierw ukorzeniły, parametry wody ustabilizowały. W tedy glonom trudniej. Ale i tak się pojawią :0)

Czytam,czytam o okrzemkach i nadal za wiele nie wiem Sad
akwarium 112l
2*18wat(zwykle swietlowki)
filtracja jbl e901 grenline+filtr wew fluval
roslinność różna,ale nie wymagająca duzej ilosci swiatla
brak nawożenia
parametry wody nieznane
20szt neon innesa,2 otostki(bylo 5,ale zniknęły Sad ) 3 kiryski pstre(tez kiedyś bylo 5)
akwarium zalane 3 lata temu,świecę 8-21,podmiany 30% regularnie raz na tydz,woda z kranu parametry srednio twarde(11 Gh)
do niedawna funkconowalo bez zarzutów
problem;inwazja okrzemki
pytanie;co robić oprocz regularnych podmian wody i czyszczenia przy tym mechanicznego akwarium,sprzetu i roslin?.Czy teraz(jutro) lepiej zredukować oswietlenie(do ilu godz?)czy dolozyć swiatło(o ile wat?) dokupic otostka?
Z gory dziękuje za wszelkie porady.Pozdrawiam

Akwarium 112l profil Lt
podloże;żwir na ziemi ogrodowej
flora;cryptokoryna,zabienice,anubias,nadwodka szerokolistna,kilka innych prostychy w hodowli
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2

Za długo świecisz bo aż 13 godzin zmniejsz ten czas do 10 jak okrzemki znikną świeć 12 godzin usuwaj mechanicznie powinny przestać się pojawiać.

Ja miałem tak przez zły korzeń jak go usunąłem to brązowy osad już się nie pojawił Wink

(14.11.2013, 23:54)quarto3 napisał(a):  Ja miałem tak przez zły korzeń jak go usunąłem to brązowy osad już się nie pojawił Wink

Sorry że nie rozumiem ale co masz na myśli pod pojęciem "zły korzeń" i może jak go rozpoznać.

Skocz do: