7
(25.11.2012, 17:03)mover napisał(a): Ja zdecydowałbym się na same ramirezy przy tym akwarium.Neony za bardzo przytłaczaja ten litraż swoją ilością.Poza tym myślę że gdyby były same ramirezy to doczekałbyś się i ich potomstwa
Racja, neonów jest za dużo. Kilka sztuk oddam. Na potomstwie Ramirez mi nie zależy. Po prostu zawsze podobał mi się ten gatunek ale do tej pory zniechęcały mnie opinie, że trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem. Powstanie nowego zbiornika było impulsem do spróbowania swoich sił w opiece nad tak delikatnymi rybami. Oczywiście sporo na ich temat czytałem coby nie zamęczyć niewinnych stworzeń. Ot, cała historia.
11
Sam bym sobie nie postawił tego typu zbiornika bo nie gustuje w tym klimacie, aleeee ten mi się podoba i przed wpuszczeniem rybeczek wydawało się na większe. Może trzeba było spróbować z Neonem simulansem? Nie jestem pewien czy Ramireza żyje w BW ale moje wycierały się po dodaniu torfinu. Więc chyba lubią garbniki.
10
(25.11.2012, 16:56)Bosco86 napisał(a): (25.11.2012, 16:45)Dawid N napisał(a): Ej, no, zwaliłeś. Bw to nie jest naturalne środowisko ramirezy... No chyba, że się mylę.
http://www.apisto.pl/index.php?option=co...&Itemid=11
"W czarnych wodach znajdziemy różne ryby hodowane w akwariach. Występują tu gatunki zarówno bardzo małe, jak i bardzo duże. Większość z nich należy do dwóch rodzin: kąsaczowatych i pielęgnicowatych."
(...)
"W nieprzyjaznych wodach żyje też wiele gatunków pielęgnic, w tym jedne z najpopularniejszych hodowanych w akwariach. Większość gatunków z rodzaju Apistogramma (pielęgniczki) pochodzi właśnie z tego biotopu (np. Apistogramma agassizi). Znalazły w nim dom także m.in. paletki, skalary, pielęgniczki Ramireza i pielęgnice skośnopręgie."
Dzięki
Channidae-Wasze ryby są dla moich pokarmem
Moje filmy
64
A czy to akwa nie za małe jak na ramirezy z tyloma neonami to jednak tylko 45 l...
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
7
(26.11.2012, 09:06)klosek napisał(a): A czy to akwa nie za małe jak na ramirezy z tyloma neonami to jednak tylko 45 l...
Tak, za małe. Zredukuję ilość neonów albo przeniosę Ramirezy do akwa 72 l.
EDIT:
Pielęgniczki pływają już w drugim akwarium, w którym to prezentują się znacznie lepiej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.11.2012, 16:35 {2} przez
Bosco86.)