• 3 Głosów - 3.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[ 30l ] by KORNEL =AKTUALIZACJA 05.02.2014=

Świecę 8-9h, żarówka zwykła 25W czyli wychodzi 0.8w/l.

Radzę wymienić żarówkę na energooszczędną, o barwie zimny biały. Osram takie produkuje. Kup o mniejszej mocy, ale zacznij świecić dłużej. Koło 10h.

Jeżeli posiadam zwykłą 25W, to jaką wtedy muszę kupić energooszczędną, żeby emitowała taki strumień światła co 25W, chyba mniejszą niż 9W robią wogóle takie.???

Nie wiem dokładnie jakie są - sprawdzę jak będę w domu. Najlepsza była by koło 15W, ale nie wiem czy takie są. Na pewno jest 12, mam taka w domu. Nie patrz na tą teorię z odpowiednikami, stosowałem energooszczedne w małym zbiorniku i wszystko było OK. Zanim kupiłem sobie, sprawdziłem w internecie jak to z tym naprawdę jest.

Znalazłem jedną co ma 7w, a daje światło co 25w, tylko, że barwa zwykła nie żadna biała.

Przejdź się do Nomi czy Leroya, tam jest duży wybór. Na mojej jest napisane 12W, zimny biały, osram.

Jak będę w Gorzowie to napewno zobaczę te żarówki. Myślisz, że to pomoże na te dziwne glony.?

Okrzemki lubią żółte światło, więc na pewno nie zaszkodzi, a myślę że wraz z wydłużeniem czas świecenia, pomoże. Pozatym woda nie będzie ci się tak bardzo grzać. Jakie masz temperatury przy tej 25W żarówce?

Zimą mam grzałkę włączoną to jest tak 24-27, teraz grzałka całkowicie wyjęta i jak jest ciepło to ok 27.

SIemka
Tak czytalem sobie posty i zobacz na allegro po 4zl http://allegro.pl/zarowka-energooszczedn...57425.html gosc ma tez takie 9W.Ja mam osobiscie te 15W i dzialaja bez problemu zero lipy Pzdr

Skocz do: