• 17 Głosów - 3.82 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

>>>>> Rozmnażanie GUPIKÓW <<<<<

Hej, ja mam pytanie troche inne...ile ma byc samic i samcow gupika aby "zmniejszyc" rozmnazanie (chcialabym je jakos ograniczyc) Smile
Podobają mi sie gupiki, czytalam ze na 1 samca przypadają 2,3 samice, tylko zastanawiam sie czy mozna jakos inaczej zestawic ilosc zeby ograniczyc rozmnazanie?

Gupiki będą sie rozmnażać i tak i tak .
Z tym , że jeśli kupisz mało samic a dużo samców to samce mogą zamęczyć samiczki . A jeśli kupisz dużo samiczek i chociaż jednego samca to będziesz miała dużo młodych , bo jeden samiec wystarcza .. Big Grin
Możesz kupić np. same samce , albo same samiczki . I wtedy problem z głowy . Ale tak jak chcesz mieszać to tak , czy tak , młodych nie unikniesz . Wybierz sobie albo inne rybki , albo ogranicz się do samych samców bądź samych samic . Smile
To moje zdanie , aczkolwiek mogę się mylić . Smile

Hej, kupilam dzisiaj kilka rybek, po wpuszczeniu ich do akwarium widze ze jedna ma czarna plamke z tylu, zalacze zdjecie. Jest wieksza niz inne, ale nie gruba - czy to mozliwe ze kupilam rybke z poczatkowej ciazy? Dodam ze samce i samice byly w oddzielnych akwariach w sklepie.
Zdjecie zlej jakosci - robione telefonem.

PozdrawiamSmile
Shy 

Więc tak, moje gupiki od 2-3Tygodni mają dużą ciemną plamę, 2 samiczki.
Ich plama znajduje się okolic odbytu, mają także duży brzuch dziś zauważyłem że samce wraz z innymi rybkami (mieczykami) podpływają do samiczek gupików i próbują je skubać właśnie tam gdzie mają tą plamę ciemną, ona w tedy uciekają.
2 samiczki gupika próbują odgonić pozostałe rybki, wsadziłem je do kotnika czy to dobra decyzja ?

Baniak ma 139L.
Posiadam filtr, pompkę,Grzałkę z termostatem.

TUTAJ MAM ZDJĘCIA KTÓRE SĄ KOSZMARNEJ JAKOŚCI...
Wodę mam krystaliczną na aparacie wyszła zielona być może z tego powodu że kotnik odbijał światło zielone.

http://www.fotosik.pl/u/domceb/album/1171556

Na 4 zdjęciu jakoś jedynie widać.

Proszę o szybką pomoc.

Według mnie to one się już ino wykociły.

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Nie wiem czy się wykociły czy nie, ale pozostawienie ich w gołym kotniku bez żadnych roslin czy systemu kryjówek dla narybku, masz gwarantowane że matki zjedzą narybek. Zaopatrz się w specjalny kotnik gdzie narybek może bezpiecznie "opaść" na dno a nastepnie trzymać pyszczek mamusi po za zasięgiem. Albo po prostu zostaw je wolno pływające w głównym awkarium jesli masz duzo roślin.

Głupiki są łatwe w rozmnożeniu - dochowasz się sporej ilości młodych w głównym zbiorniku jesli masz dużo gestych roślin. Po kilku miesiącach nie bedziesz wiedzieć co z nimi zrobić Wink

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

Sol,gupiki nie jedzą swojego narybku. Smile

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

Saletra, nie wciskaj mi, że nie zjadają, jak zjadają Big Grin Sama kiedyś je miałam i panikowałam widząć samicę pochłaniającą swoje młode.

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

Wiesz,zależy jaka samica, bo u mnie np. młode samice zjadały, a stare już nie. Instynkt rośnie wraz z wiekiem najwidoczniej Big Grin

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

(25.04.2012, 12:50)Saletra napisał(a):  Sol,gupiki nie jedzą swojego narybku. Smile
Saletra napisał(a):Wiesz,zależy jaka samica, bo u mnie np. młode samice zjadały, a stare już nie. Instynkt rośnie wraz z wiekiem najwidoczniej

To jak to jest, jedzą czy nie ?

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Skocz do: