(20.10.2008, 18:42)strojter napisał(a): Słyszałm o nim, ale nie kupię, bo podobno lubi zjadać też krewetki
bzdura wyssana z palca!
Owszem zje chorą czy martwą krewetkę lub rybkę ale to dobrze bo masz w akwarium padlinożercę oraz zabójcę wszystkich ślimaków nawet tych najwiekszych
A ja mam pytanko odnośnie tych ślimaków 'anetome hellena' .
Mam kilkanaście - kilkadziesiąt małych ślimaczków więc chciałbym je kupić . Tylko czy one będą jadły potem płatki lub mrożonkę gdyby skończyły się te maluchy (ślimaczki) ? Drugie pytanko to jak wielka jest młoda Helena ? I na koniec czy nic mi nie zrobią z trawniczkiem w akwarium ? : )
(06.03.2012, 00:19)gregorii12 napisał(a): A ja mam pytanko odnośnie tych ślimaków 'anetome hellena' .
Mam kilkanaście - kilkadziesiąt małych ślimaczków więc chciałbym je kupić . Tylko czy one będą jadły potem płatki lub mrożonkę gdyby skończyły się te maluchy (ślimaczki) ? Drugie pytanko to jak wielka jest młoda Helena ? I na koniec czy nic mi nie zrobią z trawniczkiem w akwarium ? : )
Z tego co podaje literatura, jeśli zjedzą wszystkie ślimaki, będą jeść resztki pokarmów dla ryb i to co znajdą na dnie. Jeśli masz kilkanaście ślimaczków radzę zakup 1-2 maksimum.
Nie wiem co masz na myśli mówiąć młoda, ale przeważnie w sklepach można znaleźć 2-3 centymetrowe.
I odpowiedź na ostatnie pytanie - nic się nie bój, nic Ci z roślinami ani trawniczkiem nie zrobią
Pozdrawiam!
mam od niedawna dwie helenki, chociaż nie miałam inwazji ślimaków- może ok 10 widziałam, póki co widzę już puste muszelki po zatoczkach, rośliny całe, krewetki również (chociaż amano ciężko by było zjeść helence )
(06.03.2012, 17:16)gregorii12 napisał(a): Kupiłem jednego jak na razie ale mały ; p
Dlatego na razie jeden . Może poradzi sobie jak podrośnie . Właśnie jak szybko ten 'Helenek' rośnie ? ; )
Dość wolno - ja swoje zakupiłam kilka miesięcy temu i szczerze mówiąc nie widzę większej różnicy w ich rozmiarze
(06.03.2012, 17:16)gregorii12 napisał(a): Kupiłem jednego jak na razie ale mały ; p
Dlatego na razie jeden . Może poradzi sobie jak podrośnie . Właśnie jak szybko ten 'Helenek' rośnie ? ; )
Dość wolno - ja swoje zakupiłam kilka miesięcy temu i szczerze mówiąc nie widzę większej różnicy w ich rozmiarze