• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gotowy zbiornik 112 litrów

Witam Wink
Ze względu na to, że jestem nowym użytkownikiem zacznę od tego czym dysponuję na to chwilę i z chęcią dowiem sie co sądzicie...

Tak na początek to od 8 lat dysponuje akwarium 112 litrowym i jakoś (jeszcze!) nie planuje zakupu czegoś większego Big Grin

To tak:
1) sprzęt - Filtr TurboN 550 (550l/h), grzałka standard (70W)
2) podłoże - żwirek 1 mm + piasek
3) woda - w 90% z poprzedniej aranżacji w której korzystałem z podłoża organicznego (ziemia ogrodowa +glina), temperatura 26 stopni, PH 6,5, reszty nie znam
4) roślinność - popularna "trawka" i kilka (otrzymanych w spadku) roślin
5) rybki - aktualnie 2x kirysek pstry + zbrojnik albinos długopłetwy jedna co do obsady będzie ona w najbliższym czasie nieznacznie bogatsza
6) dodatki - masywny korzeń, kilka kamieni własnoręcznie wyszukanych bardzo dawno temu

...a tu zdjęcie o niestety dość niskiej jakości :

http://s9.postimage.org/watvocve6/Zdj_cie001.jpg

Nie obraź się ale może i lepiej, że kiepskiej jakości. Masz akwarium 8 lat i nic nie potrafisz z nim zrobić.
O pomstę do nieba idzie prosić by tak zrobił człowiek co ma osiem lat akwa.
Czemu żwir i piasek?
To ma być ostatecznie taki aranż?

Przepraszam za porównanie ale wystrój wygląda jak chrabąszcz wychodzący zza krzaczków.A tak poważnie tak jak napisał tomek bardzo słabo do tego woda strasznie mętna> Masz bardzo słaby filtr radzę rozejrzec się za lepszym.

Moje Czarne Wody-112l-Czarne wody
25l Bojownik

Nie, nie jest mętna to raczej skutek nędznego aparatu... tu trochę inaczej :

http://s14.postimage.org/o3gc9pqls/Zdj_cie006.jpg

toomeka@wp.pl nie obrażam się a to że mam styczność z akwarystyką 8 lat to nie oznacza, że wiem wszystko bo tak po prawdzie wiem niezwykle mało a co do aranżacji to po prostu pytam o opinie i w sumie okaże się czy jest ona ostateczną czy też wypadałoby coś poprawić Wink

Witaj acotam,
jak widzisz koledzy są dość ostrzy w ocenie - tak to już jest na tym forum, wszyscy pracują nad profesjonalnie wyglądającym baniakiem dlatego też nie poklepią Cię po plecach i powiedzą, że jest ok, kiedy nie jest. Ale głowa do góry! Weź naszą krytykę jako wskaźnik co poprawić. Ja osobiście uważam, że Twój baniaczek ma potenciał, ale muszisz na to popracować - poczytaj, popytaj, popracuj i będziesz mieć z naszĄ pomocą cudeńko!
Po pierwsze, myślę że potrzebujesz lepsze światło - co najmniej jeszcze jedną świetlówkę jaką masz.
Po drugie - woda wygląda na mętną - co używasz w filtrze do filtracji? (wkłady)
Po trzecie - piasek nie jest dobrym podłożem dla roślin - korzenie nie mają dostępu do tlenu i zaczynają gnić z czasem. Lepiej zaopatrz się w większy żwirek - 2-3mm.
Po czwarte - jak Ci ta grzałka działa? Jest z termostatem? Moim zdaniem jest za mała do takiego litrarzu...

Na sam koniec - korzeń wygląda super! Co do kamieni to nie wiem - za bardzo ich nie widać w tej wodzie.

Jaką obsadę planujesz na przyszłość?

Pozdrawiam!
---------------------------------------
edit: Własnie zauważyłam drugie zdjęcie - o wiele bardziej mi się podoba Smile Ale nie cofam niczego co wspomniałam poprzednio - potrzebujesz o wiele silniejszego światła. Sprawdziałeś kamnienie octem? Z czego masz tapetę/tło? Podoba mi się Smile
ps. Ten ręcznik pod akwarium uroku nie dodaje... Jeśli chcesz coś na spód akwarium co by odizolowało je od mebli + rozłożyło wagę równomiernie zaopatrz się w styropian - grubośc około 0,5cm lub więcej - po zalaniu akwarium przytnij styropian do kształtu akwarium i będzie wyglądać o wiele lepiej - zawsze możesz też pomalować go na czarno, to już wogóle nei będzie się rzucać w oczy.

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

Cześć, cześć Wink

Spoczko nie obrażam się a po to pytam o opinie by mieć pogląd na to jak inni odbierają to co zrobiłem Smile

Co do twoich pytanek to :
1) świetlówka niestety jedna sztuka (30W)
2) woda jest przejrzysta i czysta (proszę nie sugerujcie się pierwszym zdjęciem)
3) jestem w posiadaniu dość dużej ilości takiego żwirku, jednak po namowie przyjaciółki posiadającej podłoże piaszczyste i pięknie rozwijające sie rośliny postanowiłem spróbować
4) jest z termostatem a ze względu na to, że bez grzałki temperatura wody utrzymuje mi się na granicy 23-24 stopni większa nie jest mi potrzebna gdyż nawet ta załącza się dość rzadko
5) Jak będę w posiadaniu lepszego sprzętu to z pewnością będzie je widać

Nigdy nie przepadałem za zbyt dużą ilością ryb...czemu? szczerze nie wiem Smile Na tą chwilę jak jżu wcześniej wspomniałem jestem w posiadaniu zbrojnika albinosa długopłetwego i parki kirysków pstrych a co do tego?....na pewno parka Ramirezek i być może parka Prętnika karłowatego i tyle.

Wiesz, radę zaopatrzyć się w drugą świetlówkę Wink
Co do żwirku i piasku - konei c końcem to Twój wybór, nikt Cię do niczego nie zmusi Smile
Grzałka - skoro z termostatem nie powinno być problemu więc OK.
Drugie zdjęcie - o wiele bardziej mi się podoba. Ale nie cofam niczego co wspomniałam poprzednio - potrzebujesz o wiele silniejszego światła. Sprawdziałeś kamnienie octem? Z czego masz tapetę/tło? Podoba mi się
ps. Ten ręcznik pod akwarium uroku nie dodaje... Jeśli chcesz coś na spód akwarium co by odizolowało je od mebli + rozłożyło wagę równomiernie zaopatrz się w styropian - grubośc około 0,5cm lub więcej - po zalaniu akwarium przytnij styropian do kształtu akwarium i będzie wyglądać o wiele lepiej - zawsze możesz też pomalować go na czarno, to już wogóle nie będzie się rzucać w oczy.

Nie musisz mieć zbyt dużej ilości ryb - ważne, aby miały się dobrze a przeważnie ludzie popełniają błąd w przerybianiu swojego akwarium, więc jest ok Smile

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

Skocz do: