• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[ 240l ] Relacja Budowy

A więc zaczynam brać się za robotę ; DD

Akwarium - 120x40x50
Filtracja - HQJ-700S
Ogrzewanie - JBL Protemp 200W
Oświetlenie - 2x30W+T5 2X39W
Podłoże - Czarny Bazalt 1-3mm
Nawożenie - Co2 z butli 6kg +Mikro+Makro

Obsada:
50x Brzanka Sumatrzańska
4x Zbrojnik Niebieski

Roślinność:
Ammania gracilis
Ludwigia arcuata
Rotala wallichii
Didiplis diandra
Alternantera reinecki
Rotala rotundifolia
Pogostemon stellatus
Hemianthus Micranthemoides
Ludwigia repens
Micrantheum umbrosum
Staurogyne repens
Cryptocoryne wendtii
Cryptocoryne undulata
Echinodorus magdalensis
Heterantera zosterifolia
Hemianthus Callitrichoides
Lileopsis brasiliensis
Glossostigma Elatinoides
Echinodorus Tenellus

Zdjęcia

Jak na tą chwile to czekam na zestaw świetlny T5 ,i na rośliny.
I co sądzicie o tym , coś zmienić z roślin ? Czy coś nie będzie rosło?
Pozdrawiam Radek : )

Przy tym oświetleniu wszystko powinno rosnąć dobrze, szczególnie, że masz CO2 z butli.

Jedynie Hemiantusy mogą troszkę gorzej ciągnąc, ale to zależy dużo jak im się warunki w akwarium spodobają Smile

P.S Ten filtr to jakiś chińczyk czy co, bo nie znam?

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

(19.01.2012, 14:44)Malutki napisał(a):  Jedynie Hemiantusy mogą troszkę gorzej ciągnąc, ale to zależy dużo jak im się warunki w akwarium spodobają Smile
Jak już to problem może być tylko z małym heniem bo duży to jedna z najmniej wymagających roślin Smile
Czekam na efekty pracy. Szkoda tego tysiącznika Sad

(19.01.2012, 14:44)Malutki napisał(a):  Przy tym oświetleniu wszystko powinno rosnąć dobrze, szczególnie, że masz CO2 z butli.

Jedynie Hemiantusy mogą troszkę gorzej ciągnąc, ale to zależy dużo jak im się warunki w akwarium spodobają Smile

P.S Ten filtr to jakiś chińczyk czy co, bo nie znam?

Wiesz w sumie to nawet nie wiem czy to Chińczyk ale sprawował mi się w 240 dobrze 700L/H jak nie będzie dawał rady to pozostaje FluvalX5.
(19.01.2012, 14:52)wisnia0384 napisał(a):  
(19.01.2012, 14:44)Malutki napisał(a):  Jedynie Hemiantusy mogą troszkę gorzej ciągnąc, ale to zależy dużo jak im się warunki w akwarium spodobają Smile
Jak już to problem może być tylko z małym heniem bo duży to jedna z najmniej wymagających roślin Smile
Czekam na efekty pracy. Szkoda tego tysiącznika Sad

Ale , już nie długo mam w planach znowu postawić większy baniak może 1200L jak na czas obecny trzeba zadowolić się 240L Smile I czemu ma być problem z małym heńkiem?

Wiśnia:
Szkoda tego tysiącznika
O co chodzi?

Radzioo
Pisałeś o X5 czy o FX5? bo coś jak x5 nie kojarzę.
Jeżeli o fx5 to nie pojmuję. Przerost formy nad treścią.
Wink 

(19.01.2012, 20:18)toomeka@wp.pl napisał(a):  Wiśnia:
Szkoda tego tysiącznika
O co chodzi?

Radzioo
Pisałeś o X5 czy o FX5? bo coś jak x5 nie kojarzę.
Jeżeli o fx5 to nie pojmuję. Przerost formy nad treścią.

Masz rację , Fluval FX5. A poczytaj moje tematy to będziesz wiedzieć o jakiego 1000 Chodzi Smile Tzn byłego tysiaka.

Fx5 to już przesada. Ale wiem jak miałem u siebie Tetra Tex ex700 to też 700l/h i tak średnio dawał rade woda nie była krystaliczna, dopiero po zamontowaniu durgiego ex700 sytuacja się poprawiła.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Jak będzie nie ciekawie , no to zakupimy coś nowego ; d

Jednak zmieniam obsadę skusiłem się na Brzanki sumatrzańskie , około 50 sztuk ; D

(19.01.2012, 21:11)Malutki napisał(a):  Fx5 to już przesada. Ale wiem jak miałem u siebie Tetra Tex ex700 to też 700l/h i tak średnio dawał rade woda nie była krystaliczna, dopiero po zamontowaniu durgiego ex700 sytuacja się poprawiła.

Wkłady było zmienić to wodę byś miał kryształ.

Skocz do: