• 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[54l ogólne] GKgoro2001

Kolejny świetny kadrSmile ale wyobraź sobie jak pieknie wyglądałoby to zdjecie gdyby było czarne tłoSmile ten hmm.. turkus wyglada nie naturalnie akurat w Twoim zbiorniku, nie pasuje kolorystycznie do całościSmile

W akwarium zrobiłem parę sugerowanych zmian Wink
Zrobiłem je po naprawdę niskich kosztach, co mnie bardzo ciszy Cool

-Jest czarne tło
- na allegro zakupiłem taśmę odblaskową (lustrzaną) mogę przyznać daje efekt, w akwarium jest dużo jaśniej koszt około 12 zł z przesyłką.

Dodatkowo zmieniłem nawozy dla roślin, u niejakiego romster2 zakupiłem za 20 zł już z wysyłką "NAWÓZ DLA ROSLIN AKWARYJNYCH" - WŁASNEJ PRODUKCJI.
I tu ponownie potwierdzam efekty rośliny rosą i mimo podgryzania przez ślimaki czują się dobrze - dodatkowo trochę je przesadziłem i dokupiłem traw.

Kolejna zmiana to zamontowałem oświetlenie nocne 21-23, więcej w linku poniżej.

http://www.akwaswiat.net/nocne-oswietlen...30538.html

Jednak mam dylemat Sad
Środek wydaj mi się dość pusty?

Przyznam się że akwarium jest lepiej niż dobre Smile Czy środek jest pusty ?? Jedni polecą dywanik z np małego Henia, inni z trawki, a jeszcze inni powiedzą że tak im się podoba jak jest teraz> Mi osobiście brak na środku roslin pierwszoplanowych coś bym tam dosadził Tongue Pomyśle i dam znać Smile

375l - Roślinne
http://www.akwaswiat.net/-375l-greg3or-r...23370.html
Zapraszam !! Zlikwidowane na okres przeprowadzki ( 1 - 5 m-cy )

30l Aquael - Aktywne
http://www.akwaswiat.net/-30l-greg3or-t-34114.html

Zamiana wyposażenia:

Oświetlenie - T8 15W (świeci 12/24h)
+ dodatek dokręcony do pokrywy standard WROMAK moduł oświetleniowy ECOLIGHT 9W 6500K. Czyli obecnie jest około 0,44 W/L

filtr - WEWNĘTRZNY 600 l/h JP-013 z zamatowaną deszczownicą - siadł po dwóch miesiącach w okresie świąt, czyściłem go regularni i nic to nie dało.

Dzień po świętach zakupiłem Aquael Turbo filter 500 - polecam do 54l. Obecnie wodę mam czystą jak mineralna Big Grin

Kilka nowych fotek.
Pojawiły się nowe roślinki, część zjadł ślimak co zmusiło mnie do przemyśleń i stworzeniu nowej aranżacji.

Na ten moment kończę z zakupami Big Grin zobaczę jak wszystko będzie się rozwijać.

Jak wspomniałem doszło oświetlenie, obecnie jest 0,44 W/l w wolnym obliczeniu Wink
Jeśli chodzi o nawożenie to obecnie codziennie 1,2 ml nawóz "własnej produkcji: (zakupiony na allegro) + raz na tydzień 12 ml SERA FLORENA.

Nowe rośliny to:
-lewa strona akwarium - LUDWIGIA REPENS posadziłem tam 5 sztuk.
są tam dodatkowo od początku 2 sztuki Hygrophila polysperma (rozwijają się)

- prawa strona doszedł trawnik - SAGITARIA EATONI -18 sadzonek.
Jest tam też nieznana mi roślina zakupiona w zoologicznym.

- środek - prawy tył akwarium dosadziłem BACOPA MONNIERI - 4 sztuki

- środek - przód rośnie ECHINODORUS TROPICA, CLADOPHORA AEGAGROPILA 2x,

dodatkowo w akwarium rośnie jeszcze:
Cryptocoryne tropica, Microsorium pteropus, i coś co już nie pamiętam i nie zapisałem Tongue

FOTY:

Teraz czekam czy wszystko się przyjmie i czy będzie się rozwijać Wink

Chyba widać zmiany w porównaniu z pierwszymi fotkami, wszystkim dzięki za porady Wink

Moczarka poszła na lewy bok, przód pusty rzekł bym przestrzenny Big Grin

Mam szybkie pytanko amatora Rolleyes
Roślinki wydaje mi się rosną dość fajnie, część z nich osiąga już dość pokaźnie rozmiary, czy mogę je np w połowie przeciąć i górną część wsadzić w podłoże?
Czy wtedy część dolna się odrodzi i puści nowe liście?

super zmiany! bardzo mi się podoba, bojek prześliczny- powiedz tylko jak sobie radzi z całą resztą, nie ma żadnych walk? co do roślinek to możesz, ale zerknij tu : http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/...arium.html to bardzo fajny poradnik Smile

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

ładnie urządzone akwarium,,,

(22.01.2012, 16:14)asz32 napisał(a):  bojek prześliczny- powiedz tylko jak sobie radzi z całą resztą, nie ma żadnych walk?

Walk nie ma.
Czasami rozbory się ganiają ale czytałem że samce często ze sobą walczą bez większych szkód. Big Grin Bojownik raczej spokojny, ma teraz dużo traw (prawa strona) tam sobie odpoczywa, zrobi "dumny patrol" po akwarium bez zaczepiania kogokolwiek i wraca w trawę.

to super... nie chcę zauroczyć, ale naprawdę jest śliczny :] co do Razborek to wiem bo mam sama stadko i u mnie jest to samo od czasu do czasu i nigdy nic złego się żadnej nie stało

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Skocz do: