Przez walkę z glonami nie wstawiałem żadnych aktualizacji ponieważ nie było co pstrykać. Glony rosły głównie na szczytach roślin więc poczekałem aż sięgną lustra wody a następnie przyciąłem je pozostawiając zaledwie 1/4 wysokości. Kiedy trzeci plan był wysoki zmarniała mi cała blyxa (docierało do niej za mało światła)
Obecnie glony są w bardzo małej ilości, posadziłem jeszcze raz blyxę i dołożyłem na przód pokrywy moduł oświetleniowy 11W. Z prawej strony doszedł duży heniek. Oddałem neonki czerwone, na ich miejsce będą neonki simulas (na próbę już pływa 5szt). Od kiedy zrobiło się ciepło i temp. wody wzrosła prętnik zaczął budować gniazda. Wspominam o prętniku bo gniazda buduje głównie z glonów nitkowatych - skutecznie usunął to co pozostało po przycince.
przepiękne akwarium! naprawdę super, udało Ci się co masz na tylnej szybie-to jakaś tapeta czy po prostu widać ścianę? i jak prętniki z ramirezkami-ramirezki ich nie ganiają? Pozdrawiam
Prętniki zupełnie nie konfliktowe, ramirezki na dole prętnik na górze więc sobie nie wchodzą w drogę. Obecnie akwarium przeszło pełny restart. Zbieram się do aktualizacji, roślinki są po przycince, za tydzień jak odbiją zrobię fotki i wstawię z pełnym opisem.
Witam ponownie.
Przedstawiam moje akwarium po restarcie.
Podłoże:
10 kg granulatu JBL typowo dobranego do akwarium roślinnego, stabilizujące parametry wody, nasycone wszelkimi nawozami.
Oświetlenie:
Jedna świetlówka 24W o barwie 6500K, dwie świetlówki o barwie 8000K, dwa moduły 11W o barwie 6500K zamocowane po bokach obudowy
Zastosowany układ "wschód i zachód słońca"
Obecnie jedna świetlówka 24W/8000K odłączona.
Moduły po 11W zamontowane po bokach obudowy tak aby doświetlały prawą i lewą stronę akwarium.
Filtracja:
Filtr kubełkowy 1000l/h do akwarium 100-200l, trzy wkłady: ceramika i dwie gąbki JBL, mały wewnętrzny filtr z zamocowaną deszczownią. Mały filtr wymusza ruch wody, falowanie powierzchni i rozprowadza po zbiorniku co2.
Ozdoby:
Cztery korzenie pokryte mchem, oparte o siebie tworzą wrażenie całości. Skałki, siedem sztuk, niestety nie znam nazwy są bardzo podobne do Manten Stone. Z opisu sprzedawcy wynika, że są niemalże takie same jak skały japońskie używane przez Amano do iwagumi.
Jeśli chodzi o neonki i zwinniki to tworzą one jedno stado. Pochodzą z tego samego biotopu, mają identyczne wymagania i rozmiary, rzadko pływają osobno.
Nawożenie:
Butla 1,5 kg co2 z elektrozaworem i spiekiem ceramicznym 35mm
Podawane było żelazo w płynie i potas
Obecnie (od dwóch tygodni) podaję złotą symfonię (micro i makro)
Parametry:
Testy JBL 6w1 paskowe, czyli bardzo ogólne z których wynika, że parametry są w normie.
Glony zostały w zasadzie w całości wyeliminowane jednak walczę z niewielką ilością sinic. Obecnie stosuję dwie podmiany wody 20% (tygodniowo), karmienie ryb co drugi dzień. Niepokoi mnie skrajnie wysokie NO3 - 25 i ph - 7,2. Obydwu parametrów nie jestem w stanie obniżyć.
Nie mierzyłem związków fosforu.
Witam. W styczniu tego roku, podczas pobytu na feriach zimowych, strzelił zawór od co2. Po powrocie nie było co ratować a warstwa sinic i innych glonów nadawała się tylko do usunięcia wraz z wszystkimi rzeczami które były w akwarium.
Wystartowałem ponownie od zera. Jest jeden plus, każde akwarium jest lepsze od poprzedniego w tym udało mi się doprowadzić do równowagi biologicznej. Jest to pierwsze moje akwarium w którym w zasadzie nie mam żadnych glonów.
Kiedyś posiadałem akwarium - kostkę z krewetkami i to akwarium podsunęło mi pomysł zeby wpakować dwie takie kostki w jeden baniak, dla tego wyraźnie widać podział na lewą i prawą stronę. Głownymi elementami dekoracyjnymi stały się skałki, po prawej stronie za kamieniami jest schowany kokos na którym posadzona jest roślina tworząca trzeci plan.
Obecna obsada:
2 x Ramirezki
10 x Neon czerwony
5 x Otosek
Krewetki: cristal, red chery, baboulti w ilości bliżej nie znanej
Ślimaki: 2x zebra, 2x onion, 1x rogaty
Helenki i świderki w ilości nie do policzenia
Podmiany obecnie robie raz w miesiącu 20% plus dolewanie tego co wyparuje, inne parametry bez zmian.