• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Akwarium 112 litrów od podstaw

Witam
Mam akwarium jakieś 5 lat, jednak jest ono strasznie zaniedbane. Dziś, podczas wymiany wody czyściłem filtr, po czym przestał działać. Postanowiłem więc wskrzesić wszystko. Muszę zakupić nowy filtr, grzałkę, napowietrzacz. Co polecacie? Zastanawiam się nad filtrami Tetra ex700 i JBL e700. Który będzie lepszy? Co wkłada się do niego? Widziałem na allegro z dodatkowymi wkładami (np. BIO CERAMIKA, WĘGIEL AKTYWNY, ZEOLIT MINERALNY). Co jaki czas wymienia się te wkłady? Bo rozumiem że można je czyścić? Możecie polecić jakieś linki na allegro gdzie kupię dobry filtr, napowietrzacz i grzałkę, najlepiej od jednego sprzedawcy?

I jeszcze takie nie związane z tym działem pytania, ale nie chcę już tworzyć nowych tematów, no chyba ze to konieczne. Jakie podloze polecacie? Mam jeszcze w tym akwarium 3 czarne molinezje, 4 kirysy i glonojada. Co z nimi zrobić, gdy będę od nowa tworzył to akwarium? BO z tego co czytałem to na wstępie potrzeba około 3 tygodni na rozpoczęcie tych wszystkich procesów .

Dzięki z góry za pomoc Smile

JBL i Tetra to ta sama półka można rzec. Ja używam Tetrę, jestem zadowolony i polecam.

Wkłady znajdują się w komplecie, oczywiście nadają się do długotrwałego użytku (poza włókninami). O ich wymianach, myciu itp jest w instrukcji wszystko napisane.

Napowietrzacz jest niepotrzebny, bo ruch tafli wody sponsorowany np wylatującą wodą z wydz filtra wystarczająco napowietrza wodę.

Grzałka również może okazać się zbędna. U mnie przy 20 stopniach w pokoju, uniesionej pokrywie woda utrzymuje stałą temp 25 stopni.

Dobry sprzedawca z allegro, który siedzi w akwarystyce to np. akwarystyczny24. Polecam osobiście.

Dobrze czytałeś, akwarium po zalaniu i posadzeniu roślin, włączeniu urządzeń musi pracować bez ryb około trzech tygodni, czyli do zamknięcia cyklu azotowego, czyli mówiąc prościej dojrzewa w tym czasie. Proces dojrzewania można przyspieszyć zaszczepiając w filtrze bakterie nitryfikacyjne.

Rybki możesz trzymać przez ten okres w mniejszym zastępczym akwarium o ile takim dysponujesz, lecz musi być podłączony nawet najsłabszy i najprostszy filtr.

Co do podłoża to jest wiele ciekawych opcji, np.
- ziemia ogrodowa + żwir/piasek
- substrat + żwir/piasek
- substrat + podłoże

itp. itd. Zależy co Tobie się widzi. Możesz poprzeglądać dział Zdjęcia Akwariów i poczytać, co ludzie mają w podłożach.

No właśnie niestety nie dysponuje niczym mniejszym a filtra tez nie mam bo od dzis nie dziala. Dlatego postanowilem ze kupie nowy i zadbam bardziej o wszystko bo teraz jest strasznie zaniedbane. Co w takim razie zrobic z tymi kirysami i glonojadem? Nie wiem tez co zrobic z molinezjami, ostatnio padly 3 z rzedu, same z siebie, wiec troche boje sie wpuscic je potem do akwarium z nowymi rybkami, mozliwe ze na cos choruja Sad

Z chorymi rybami będzie trudno cokolwiek zrobić. Widzę 3 możliwości
1. wyleczyć i oddać znajomemu do przechowania
2. wyleczyć i oddać do sklepu (później zorganizujesz sobie nową obsadę)
3. iść do sklepu niech je zobaczą i ew. będzie punkt 1 lub 2

To mam jeszcze kilka pytań Smile
1. Jakie podloze i ile do akwarium 112 l? Moga byc linki z allegro
2. Co pod akwarium na szafke? Narazie mam styropian ale mysle nad jakas mata
3. Jakie tlo? Czarne, niebieskie, jakies z roslinkami?
4. Konieczny napowietrzacz? Czy wystarczy ruch wody z np deszczownicy
5. Czy nic sie nie stanie, jesli bedzie stalo zaraz przy drzwiach i naprzeciw okna (poludniowa strona)
6. Co ile wymieniac wode i ile?
7. Czym jakos specjalniej pielegnowac wode i czy jest to konieczne?
8. Jakie roslinki kupic (rybki jakie chce miec to neonki, kirysy i pewnie cos jeszcze, wybiore cos z gotowych zestawow na forum)
9. Ile srednio czasu powinny byc zapalone swietlowki i w jakich porach najlepiej?
10. Co do srodka oprocz roslin, zeby naprawde fajnie wygladalo? Jakis korzen, skalki?

Troche duzo, ale do tej pory zaniedbalem strasznie akwarium a teraz chce zaczac od nowa i dobrze byloby dowiedziec sie czegos wiecej Smile Dzieki z gory za pomoc

1. Substrat + podłoże. Wszystko to sprzedają na litry, więc możesz sobie wyliczyć ile ci trzeba.
2. Maty nie są drogie, myślę że nie warto bawić się styropianem.
3. Zależy. Najczęściej używa się czarne.
4. Nie, napowietrzaniem wody zajmuje się wylot filtra.
5. Jak nie pada słońce na nie to chyba nic, ale przy drzwiach duży ruch więc może unikaj płochliwych rybek.
6. PODMIENIAĆ co tydzień 20-30%
7. Pielęgnować wodę? :O
8. Na początek coś szybko rosnącego.
9. 10 godzin. Pory raczej nie maja znaczenia, ustaw tak, żebyś mógł się cieszyć widokiem akwarium z zapalonym światłem wtedy, kiedy jesteś w domu.
10. Zależy od pomysłu na aranżację. Akwarium można urządzić na nieskończoną ilość sposobów, więc musisz sam pomyśleć co ci odpowiada.

A moze jakies nazwy roslinek? Jakie podloze jest dobre i w rozsadnej cenie?

Żwirek możesz kupić zwykły rzeczny, a substratów masz do wyboru całą masę, i wybór zależy od tego ile kasy możesz na to poświęcić. Jak nie masz za bardzo funduszy (substraty tanie nie są Big Grin) możesz spróbować na ziemi ogrodowej, na forum jest temat o tym.

Roślinki to zależy od wielu rzeczy. Jakie oświetlenie planujesz, czy będzie butla z CO2?

(02.11.2011, 23:44)--Mariusz-- napisał(a):  Zastanawiam się nad filtrami Tetra ex700 i JBL e700
Też się kiedyś zastanawiałem, i wybrałem JBL e700 i jestem zadowolony. Tylko nie wiem czy nie warto by dołożyć do e900...

(02.11.2011, 23:44)--Mariusz-- napisał(a):  Co wkłada się do niego? Widziałem na allegro z dodatkowymi wkładami (np. BIO CERAMIKA, WĘGIEL AKTYWNY, ZEOLIT MINERALNY). Co jaki czas wymienia się te wkłady? Bo rozumiem że można je czyścić?
Standardowe wkłady masz już w kupionym filtrze. W JBL są to 2 rodzaje gąbki i ceramika. Węglem się nie baw jak nie ma wyraźnej potrzeby. Ja w moim filtrze zmieniłem jedną gąbkę na watę filtracyjną.

Oświetlenie to 2 świetlówki 18W chyba. Zadnego CO2 nie planuje Smile Rozumiem za na spod daje sie jakis substrat a na to zwir tak? Jaki substrat polecasz? I ile musialbym go kupic do akwarium 112l. Nie chce kupowac wiecej, bo po co ma lezec.

Przy takim oświetleniu i braku CO2 to roślinki raczej słabo będą rosły... Nie wiem czy w takim razie jest sens bawić się w substrat.

Skocz do: